Собствени продукции и нови дейности подготвя читалище „Развитие“ в Разград

Младежката театрална формация „Импулс“ ще представи „Женско царство“
Това сподели в първото си интервю новият секретар на културната институция Любомир Илиев.

Любомир Илиев, секретар на читалището

Любомир Илиев, секретар на читалището

– Г-н Илиев, кое отличава читалище „Развитие” в Разград от останалите подобни културни институции в страната?
– Читалище „Развитие” е най-голямото в Разград и едно от най-старите в страната. То е едно от първите български читалища, основано в края на 1869 г. от бележитият възрожденец-учител и книжовник, известен български общественик Димо Вълчев Хранов (1846 – 1915). Малко са читалищата с такава разностранна и богата дейност, с модерни форми за подготовка на деца. Само в ДМШ „Илия Бърнев“ се обучават и реализират мечтите си над 100 деца, които изучават пиано, цигулка, китара, барабани, поп и джаз пеене. От тази година е назначен и преподавател по гайда – Добромир Неделчев, а от миналата новият директор Деян Денчев преподава гъдулка. Успяхме да назначим и нов преподавател по пиано – Росица Дачева, която е завършила Пловдивската консерватория. Тя помага и на Красен Иванов в хор „Железни струни” като залагаме на нея да поеме и ръководството, когато настъпи този момент в дългосрочен план. При нас за разлика от повечето читалища, е застъпен не само фолклорът, ние имаме например и Балетна школа, в която са записани над 100 деца. След напускането на Мария Петрова-Енева, която се премести във Варна, намерихме подходящия човек, който да поеме ръководството на Младежката театрална формация „Импулс“. Това е Веселин Керемедчиев, който вече набра 20 кандидат-актьори. Така рестартирахме дейността на театралната формация. Имаме и група за стари градски песни „Блян“ също с интересна дейност. Тя е с нов корепетитор – Недко Недков.

Читалище "Развитие"

Читалище „Развитие“

– В какво състояние е материалната база на читалището?
– Откакто съм на този пост, успяхме да направим ремонт на покрива на театралната сграда, пълна профилактика на парната и газовата инсталация, водна завеса за предпазване от пожари. През декември оправяхме и аварийното осветление в театралната зала.
– Използват ли се пълноценно възможностите, които предоставя базата?

„Травиата” на сцената на читалището

„Травиата” на сцената на читалището

– Това е другото, което ни отличава – имотите, които от една страна са благословия, защото генерираме приходи чрез тях, а от друга страна са проклятие, защото има много разходи по поддръжката им. Но това ни дава възможност да каним гостуващи колективи и да предоставяме на разградчани атрактивни постановки и концерти. През последните четири месеца, откакто съм назначен, на нашата театрална сцена се игра операта „Травиата“ – постановка на Държавната опера в Русе, оперетата „Една нощ във Венеция“ – на Държавната опера в Бургас, която бе подарък за съвременните ни будители. Имаше представления на „В старо село накрай света“, „Зорба гъркът“, „Жена ми се казва Борис“. При препълнена зала се състоя концертът на Руслан Мъйнов и Шуменската филхармония. Наличието на материална база ни позволява да компенсираме недостига на средства, тъй като получаваме наеми, имаме приходи и от земи. Правят се редовни прожекции на 3D кино. Под наем при нас работят Школа по зумба с ръководител Димитринка Кънчева и Клуб по спортни танци с ръководител Десислава Мазнева. Сега по моя идея към клуба ще обособим и група за латино танци за възрастни – има желаещи и интерес, предстои да направим разгласа и да рекламираме тази дейност.

Концертът на Руслан Мъйнов и Шуменската филхармония препълни залата на читалището

Концертът на Руслан Мъйнов и Шуменската филхармония препълни залата на читалището

– Как новото ръководство вижда развитието на културната институция и на формациите към нея?
– Освен че ще запазим всичко добро и традиционните дейности, изграждани през годините, основното ни виждане е да залагаме на наши собствени продукции, а не само на външни. Това ще бъде акцент в дейността ни, като вече няма да има само по един годишен концерт на нашите формации, а повече продукции.
– Коя ще бъде първата собствена продукция за тази година?
– По идея на Веселин Керемедчиев през месец май ще бъде представена постановката „Женско царство” по Ст. Л. Костов. Този възрожденски текст е уникален, с много комични елементи, навремето имаше много сполучлива телевизионна постановка на „Женско царство“. Мисля, че нашите нови попълнения в младежката театрална формация също ще се справят на ниво. Ще представяме и продукции на Балетната школа, на ДМШ, на състава за стари градски песни. Имаме и идеи да застъпим по-силно фолклора, но все още не искам да навлизам в конкретика.

Хор „Железни струни” се представи блестящо в Силистра

Хор „Железни струни” се представи блестящо в Силистра

– Смятате ли да кандидатствате за финансиране по проекти?
– Да, това е предвидено в бъдещите ни планове, защото ежедневните ангажименти са доста и все пак е нужно време човек да се ориентира в ситуацията и в работата. Кандидатстването може да стане и с партньорски организации, например неправителствени. Имаме едно предложение от такава организация за създаване на работилница за обучение на стари, български занаяти. Предварителна идея е, която ще конкретизираме напролет, след разговори, предложения, избистряне на детайлите и пр. Желанието и на мен, и на настоятелството, е да кандидатстваме с разработки, които ще ни дадат възможност да развиваме нови дейности, да използваме свободните помещения в театралната зала, като успоредно с това осигурим финансиране за тяхното обновяване и ремонт. Тези помещения навремето са били използвани от администрацията на театър „Антон Страшимиров“, а по-късно и от тази на „Назъм Хикмет“, но сега са празни и заключени.

Даяна Гиргинова спечели „Гранд При” на международен фестивал в София

Даяна Гиргинова спечели „Гранд При” на международен фестивал в София

– Как виждате бъдещето на читалището като институция?
– Това е уникална в световната практика институция, думата дори не може да се преведе и не говори нищо на чужденците, но за нас мисията на читалището е да създава и разпространява духовни ценности, чрез развиване на творческите способности и задоволяване на културните потребности и интереси на населението, както и чрез изграждане на добри общественополезни партньорства. Работим в тясна връзка с училища, културни институции, обществени и стопански организации, извършващи и подпомагащи културно-просветната дейност. В тази връзка искам да кажа, че както в миналото, така и сега ние се радваме на подкрепата на ентусиасти и на местната общност. Имаме подкрепата и на местната власт, и на спонсори. За изминалата година сме получили дарения от спонсори в размер на 4600 лева, 2900 от които – през последните четири месеца. Искам да благодаря на хората, които ни помагат, като поемат различни ангажименти и ремонтни дейности безвъзмездно. Димитър Димитров например – акордьор на пиана, за своя сметка акордира пианото в театралната сграда. Фирми осигуриха оборудване за Балетната школа и стъкла, също безвъзмездно. За нас са много важни тези жестове. Имаме дарения и на две цигулки и пиано. Ценим високо тази помощ.

Наградените млади пианистки в Националния конкурс „Мила Михайлова“ във Варна

Наградените млади пианистки в Националния конкурс „Мила Михайлова“ във Варна

– Кои са най-добрите постижения на формациите през последните месеци?
– Откакто аз съм секретар на читалището имаме доста успешни представяния. Възпитаничката на Надежда Радославова и ДМШ „Илия Бърнев“ Даяна Гиргинова спечели голямата награда „Гранд При“ на Международния фестивал за вокално изкуство в столицата, в конкуренция с 61 млади и талантливи изпълнители от 7 държави. Даяна грабна и втора награда в Международния фестивал „Ангелски гласове“ в Белград. Заради прекрасното си изпълнение тя получи четири покани за участия в международни конкурси. 12-годишната Александра Златева от ДМШ спечели първа награда от VIII Национален конкурс „Съзвездие 2016“ в Шумен. В петото издание на Националния конкурс „Мила Михайлова“ във Варна на първо място бе класирана 10-годишната Славена Петкова, а на трето място бе Ивана Хосровян, втора награда пък получи Християна Наковска. Най-малката сред участничките от ДМШ в конкурса – 8-годишната Невена Цанкова, получи поощрителна награда. Балетната школа при читалището с ръководител Виолета Желязкова завоюва престижното трето място на III Национален фестивал на руската поезия, песен и танц в Казанлък. Хор „Железни струни” участва с голям успех в XII Международен събор на хоровете от крайдунавските градове в Силистра. При изключителен интерес премина и благотворителният коледен концерт на читалището.
– Коя е първата по-голяма инициатива, която е на дневен ред сега?
– Започнахме подготовката на конкурса за млади пианисти „Димитър Ненов”, който ще се състои на 8 и 9 април. Чакаме заявки за участие. Формациите ни, освен във всички общоградски тържества, ще участват, както всяка година, в национални и международни фестивали и конкурси. Програмите им се уточняват и все още не мога да посоча точни дати и събития, но по принцип не пропускаме нищо стойностно и престижно от културния календар.

Публикувано в бр. 1-2 и 3 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Собствени продукции и нови дейности подготвя читалище „Развитие“ в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*