Списание „К.И.К.“ – хората, които го създадоха

Николай Маринов

Основната дейност на ентусиастите е издирване, съхраняване, опазване и създаване на комикси

Списание за комикс,

Списание за комикс,

Комикс клуб „Марчело“ – Русе е учреден през 2013 г. от Стоян Комитски и Мирослав Петров (писател, сценарист на комикси) и художниците Николай Маринов и Данаил Стефанов. През 2015 г. в клуба се включват арх. Орлин Неделчев и Бисер Енчев (консултант по облекло и оръжие), художниците Валентин Георгиев и Роберто Андреев, а също така и Милен Друмев (антиквар). Основната дейност на клуба е да издирва, съхранява и опазва български и чуждестранни комикси, както и да създава такива. Затова клубът работи активно с единствената у нас постоянна експозиция „Музей на комикса“(от 30 май 2014 г.) съвместно с Русенската библиотека, където за трета поредна година се организира Международен конкурс за комикс и блицанимация. Приоритет на клуба е възпитаването на комикс култура. Членовете му работят активно в тази посока – чрез организиране на работилници за комикси, творчески ателиета и класове по комикси.
2Стоян КОМИТСКИ (или КОМИКСКИ) – както и да го произнесете – все едно… Ще започнем представянето му от края на месец май 2014 г., когато в град Русе отвори единствената по рода си не само в България, а и на целия Балкански полуостров Експозиция „Музей на комикса“. Тя е поместена в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, чието ръководствоподкрепи Стоян Комитски. Той е известен в крайдунавския град като изследовател на българското комикс изкуство, а също и като създател на собствени истории в картинки.
В по-голямата си част представените комикси са от неговата лична колекция, която наброява впечатляващата цифра от12000 заглавия на хартиен и цифров носител, а най-старият и същевременно най-ценен експонат е първият брой на „Детски вестник” от далечната 1926 г. Легендарното и обичано списание „Дъга”, издавано в периода 1979 – 1992 г., намира място сред множеството цветни съкровища.
Стоян Комитски не крие вълнението си от реализирането на този мащабен проект и го нарича „сбъдната мечта”. Идеята му хрумнала още през 2001 г. и макар да е чакал дълго, русенецът е щастлив от откриването на „Музея на комикса“, показател не само за търпението, но и за куража му да следва докрай нестандартната си хрумка.
Младежкото му увлечение да събира разкази в картинки прераства в изследване на това изкуство и съвсем скоро от печат ще излезе 15-годишният му труд, посветен на комиксите. Страстният любител си е поставил за цел да завърши и издаде и собствения си картинен разказ за Яко Разбойника, плануван като книжка от 48 страници с абсолютно оригинален, авторски сюжет. 42-годишният русенец разкрива, че вдъхновение са му народните предания и историческите проучвания, на които отделя голяма част от свободното си време.
Както при много други български деца, именно списание „Дъга” през 80-те години на ХХ век запалва у него пламъка на любовта къмразказите в картинки. Увлекателните истории с неочакван край се превръщат в желан подарък от малкия Стоян и брат му. Три десетилетия по-късно страстта към комиксите не само не изчезва, а се засилва, довеждайки до реализирането на уникалния за нашите ширини музей.
Препълнените доскоро скринове в дома му вече са празни, тъй като Комитски дарява всичките си комикси на Русенската библиотека, но твърди, че за миг не съжалява за решението си.
„Да споделиш своята радост е още по-голямо щастие!” – признава младият мъж и разказва как по негова инициатива в Русе стартират ателиета за комикси, превръщайки в забава за децата рисуването на любими герои.
По време на откриването на новия музей бе представен и най-дългият комикс, с който музеят ще се бори за вписване в Книгата с рекордите на Гинес. Рисуван е в продължение на месеци от деца, родители, общественици, читатели на библиотеката, представители на различни институции и много други русенци.
От есента на 2014 год. до настоящия момент Стоян Комитски списва и подготвя за печат единственото по рода си у нас специализирано периодично седмично издание за комикси „Форум Комикс Арт“, седмична притурка на вестник „Форум“. В заключение – ще прозвучи нескромно, ако кажем, че първоначалната идея за „К.И.К.“ е именно на Стоян Комитски… През последните няколко месеца той дори и за миг не се спря да търси автори и сътрудници на списанието… И успя да свика под знамената едни от най-добрите български комикс художници и сценаристи…
3Николай Маринов–Марчело(Даскал Колю):
Николай Маринов–Марчело, един от КИК-овете, без които настоящото списание нямаше да е същото… Мощен генератор на идеи и словоохотлив до неузнаваемост – това е нашиятМарчело… Умее и пресъздава всеки щрих на неповторимия художник на комикси Рафаел Карло Марчело – създателя на „Доктор Жустис“, „Тарао“, „Рин Тин Тин“, „Таранис – синът на Галия“ и още огромна плеяда от комикс-заглавия… В следващите броеве на „К.И.К.“ ще ви срещнем с подготвяната от Николай поредица „Даскал Колю и поп Матея“ – един своеобразен бгуестърн от преди и след Освобожението по трасето на жп линията Русе – Варна…
Това накратко е нашият Марчело или Даскал Колю, както също го наричаме… Той е и страстен колекционер на комикси – колекцията му наброява над 10000 заглавия, но най-ценно място в нея заемат оригиналните страници от комикси на Марчело, Ромеро, Роже Мас и други класици на деветото изкуство…
4Арх. Орлин Неделчев (Лино Орлини):
От малък е очарован от околната действителност и се опитва да я пресъздаде върху белия лист, като я прерисува по своему. Открива комикс списанията в Тунис (Северна Африка) като лесен начин за изучаване на френски език. Оттогава колекционира илюстровани списания.
Учи „Основи на живописта“ в ателието на известния русенски художник Кирил Станчев (бай Киро). Завършва в София Висшия институт по архитектура и строителство(1982 г.) с дипломна работа на тема: „Киносценография за филма „Еретиците“. Работи в Киноцентър „Бояна“ – София (1982 – 1986 г.). Работил е в киното като асистент по декорите, но и като художник на стори борд рисунки (комикс разработка на сцени от филма) за българската филмова продукция „Без претенции“ (1984 год.) Работи като архитект на свободна практика от 1990 г.
Киноман, страстен колекционер на комикси. Привърженик е на Европейската комикс школа: седмичните френски издания TINTIN, SPIROU,PILOTE, PIF.
Любими автори от света на деветото изкуство: ХюгоПрат „КортоМалтезе“; Марсел Готлиб „ГеЛюрон“ и др.; Мордильо; Шере(Лекюрьо „Рахан“; АрналМас„Пиф“; Шарлие) Жир „Лейтенант Блубъри“ и др.
5Мирослав Петров:
Той твори от 2000 г., писател и сценарист на комикси. Любим жанр фентъзи. Експериментира в различни области – крими, уестърн, приключения.
Обича пътуванията, историческите възстановки и истинските приключения, тези, които оставят дълбоки спомени в сърцето и душата. Именно затова и последната му книга „Сказание за Железоръкия воин“, която излезе преди месец, е „историческо фентъзи“. „Форум“ представи книгата на читателите непосредствено преди излизането й.
ФОРУМ

1 Коментар on "Списание „К.И.К.“ – хората, които го създадоха"

  1. Веселин Чакъров | януари 25, 2017 в 5:52 am | Отговор

    На добър час, приятели! Нека ентусиазма ви вечно да гори. Нека успехите са много повече, отколкото бихте могли да си представите!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*