Бабинден отпразнуваха навсякъде, а Дядовден – в Черешово

АГ комплекс към УМБАЛ - Русе

В Русенския АГ-комплекс се поздравиха с родените 1557 бебета през 2016 г.

1-2По традиция на 21 януари тържествено бе отбелязан Денят на родилната помощ в Акушеро-гинекологичния комплекс към УМБАЛ Русе.
Както повелява традицията, д-р Георги Хубчев изми ритуално ръцете си, след което ги подсуши с нова кърпа. За първи път възможност да спазят обичая имаха и новото поколение специалисти в АГ-комплекса, на които старшата акушерка също изми ръцете.
През изминалата 2016 г. в Акушеро-гинекологичния комплекс към УМБАЛ – Русе са се родили 1557 бебета, от тях: 823 момченца и 734 момиченца, 31 двойки близнаци и само едни тризнаци.
През 2017-а ще се сбъдне и мечтата на д-р Хубчев в Комплекса да има и структура за асистирана репродукция. Това каза кметът Пламен Стоилов, който се ангажира да внесе предложение в Общинския съвет за финансиране на дейността.
Д-р Георги Хубчев припомни, че отделението отговаря на трето, най-високо ниво от медицинските стандарти в България, и в него може да се извършва всичко по отношение на бременни, родилки, новородени и пациентки с гинекологични заболявания.
Заместник областният управител Станимир Станчев пожела на медиците 365 дни здраве, щастие и късмет.
На тържественото честване присъстваха още Пламен Нунев, народен представител от 19 МИР, д-р Теодора Константинова, председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика и акушер-гинеколог, проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“, д-р Иван Стоянов, изпълнителен директор на УМБАЛ Русе и други.

Мисис Баба избраха в Кубрат

1-3По стара традиция в Ритуалната зала на читалището в Кубрат се проведе тържество по повод народния празник Бабинден. На него присъстваха вр.и.д. кмет на община Кубрат инж. Красимир Великов, заместник-кметът Нина Цонева, главният специалист в отдел „Култура” Стоян Черников. Присъстваха членове на пенсионерските клубове, на Клуба на учителите ветерани „Просвещение”, бивши акушерки, много баби.
В началото бе пресъздадено бабуване. Бабата, извършила израждането/в ролята бившата акушерка и миналогодишна Мисис Баба Дешка Беязова/ бе поздравена от инж. Великов. Поздравително слово за празника отправи и Нина Цонева. За доброто настроение на всички се погрижи оркестър „Славяни” към читалището.
Накрая се състоя Традиционният конкурс „Мисис Баба”. Победителка в атрактивната надпревара стана 74-годишната Мария Петкова. Тя е пенсионерка, но има собствен бизнес, с който се занимава от 28 години. Има трима внуци – две момчета и едно момиче. За нейни подгласнички бяха обявени Анюшка Антонова и Станка Радойска. Всички те получиха ленти, грамоти и букети цветя. За най-атрактивен участник бе определена Мария Минчева.
Специалното жури бе съставено от журналистите Светломир Киров и Радослав Стойков и от хореографа към читалището Гинка Панчева. Бабите играха, пяха и се забавляваха от сърце до късно следобед.

На Бабинден възродиха традиционен ритуал в Ценово

3-1По идея на председателя на НЧ „Христо Ботев“ в Ценово Георги Георгиев и с активното съдействие на членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ бяха възродени традиционни ритуали, свързани с Деня на родилната помощ. Повече от 80 жени се включиха в празника. Група от жени, облечени в национални носии, се отправи към Здравната служба. През целия път под звуците на духова музика участниците в шествието пяха и играха ръченица. Заедно с тях вървеше и родилка с трите си деца. С танци бабите дойдоха до здравното заведение, където ги посрещна най-възрастната акушерка в селото. Повече от 40 години от живота си Цветанка Трифонова е отдала на майките, на израждането и отглеждането на техните рожби. Родилката предаде бебето на акушерката, за да го претегли. По стар обичай на акушерката бяха връчени венец и клонче от дрян, с паричка за здраве.
3-2Признателните майки отправиха благодарност към здравните работници за положените грижи за подрастващите. Беше спазена традицията акушерката да седне в шейна, теглена от преоблечен като елен мъж. Празникът продължи с празничните ритуали в читалището.
Бабата изкъпа бебето не с модерни шампоани, а с яйце, а след това го намаза с преварена свинска мас и мед. Ритуалът продължи с повиване на новороденото с три пелени и връзването на червен конец против уроки. По време на къпането бабата наричаше детето да е здраво, да има благ характер и меден глас, да израсне като най-желаната мома, за която да се надпреварват ергените от три села.
Младата майка Людмила Атанасова поля на бабата да си измие ръцете. „Колкото са пръските от водата, толкова деца да се родят в Ценово“, изрече бабата пред присъстващите. За жалост, през последната година в Ценово са се родили само шест деца.
3-3Пенсионерките от „Млади сърца“ представиха сценката „Как се ражда дете по Бабинден“. Председателят на Общинския съвет Галина Георгиева подчерта, че на този ден се отдават заслужена почит и признание на бабата акушерка в малките населени места. „Бабинден е един от големите народни празници, посветен на жените, които помагат при раждането, при появата на нов живот“, подчерта Георгиева. Участниците в празника получиха поздравителен адрес от кмета на общината д-р Петър Петров. По традиция първото хоро беше поведено от бабата – най-тачения и почитан човек на този ден.
Участниците премериха сили и възможности в няколко конкурса. Като най-добра кулинарка в месенето на пити беше определена Росица Йорданова, която на Бабинден празнува и рожден ден. Жури, под председателството на Камелия Леонова, определи като най-вкусни сладкишите на Иванка Костова. Най-бърза в пиенето на мляко с биберон се оказа Емилия Тонева. В категорията „най-добра купонджийка“ излъчването на първенец се оказа трудна задача, защото групата на участниците беше най-многобройна. На дансинга дамите демонстрираха уменията си в надиграването – с изпълнение на моделен балет, рок и ръченица. Отличието беше заслужено от Мариана Георгиева. Закачливи бяха и наградите от разиграната томбола. „Бабите“ си тръгнаха с тестове за бременност, презервативи и секси бельо.
Бабинден в Ценово завърши с благодарност към медицинските работници. Поетесата Пенка Попова прочете стихотворението си „На хората в бяло“.
Празнични прояви за отбелязване на Бабинден бяха организирани във всички населени места на общината.

В Горно Абланово за пореден път спираха мъжете с полицейска палка

4-1За поредна година НЧ „Канев – Пробуда 1924”, село Горно Абланово, организира общоселско честване на Бабинден. Любопитната местна традиция с адаптирани ритуални елементи може да бъде наречена на шега „Бабинден – един ден женско царство, следователно мъжете, за да се откупят, трябва да платят“. Самодейки от читалището, едни, облечени с носии и с кукли бебета, в полицейска униформа и с полицейска палка, спират на кръстовищата минаващите коли. Тръгват от единия край на селото, посещават магазините, по-видните си съграждани, кмета и им показват бебето, което има нужда от „средства за издръжка”. Всеки мъж знае, че трябва да се откупи, за да не стане жертва на женското веселие. След като се позабавляват така, самодейките отиват при личния лекар и акушерката, качват ги на каруца и със смях и шеги ги водят, за да ги изкъпят на кладенеца или на чешмата.
4-2Тържеството продължава в голямата зала на местния „Канев център”, издигнат през 2014 г. с щедрото дарение на именития аблановчанин Игнат Канев и с финансовата подкрепа на Община Борово. Тази година празничното забавление беше обогатено с конкурса „Мис Баба”, а мъжете солидарно участваха във веселието, забрадени със забрадки. В миналото до женското бабинденско тържество са допускани единствено мъжете музиканти, но те трябвало да се забрадят, за да покажат подчиненото си положение пред празнуващите жени.
4-3Хубаво е да се знае, че маскираната полицайка с палка съвсем не е нова измишльотина, а трансформиран традиционен персонаж, който в миналото е пазел бабата на общоселското веселие. Информация за това дава Кънчо Бакалов в книгата си „Обретеник. Етнографски очерк”. Хубаво е да се проследи тази маскарадна традиция, която се възкресява видоизменена ежегодно в Горно Абланово и Обретеник, а някога и в село Екзарх Йосиф. Тя носи много веселие и забавление и никой мъж не смее да й се противопоставя.

Отпразнуваха Дядовден в село Черешово

2-1Дядовден със сигурност е нова традиция, която се отбелязва от години в село Черешово на 22 януари, деня след Бабинден.
За шести пореден път бе избран Дядо на селото, тази година това е Марин Ангелов Колев. Той и семейството му посрещнаха гостите, като най-малък домакин беше Виктор Петров, правнукът на дядо Марин. Всички се почерпиха за здраве и за добро настроение.
Както повелява обичаят, след това присъстващите се отправиха към селската чешма, за да бъде извършен ритуалът по окъпване“ на дядото. 2-2На тържеството присъства заместник областният управител Станимир Станчев, който дари дядото с кърпа и сапун.
След ритуала тържеството продължи в читалището, където за доброто настроение на всички гости имаше богата фолклорна програма.

Бабуване и опушване с керемида представиха в Разград

С автентични обредни ритуали групата за изворен фолклор към Народно читалище „Напредък 1901“ в Разград отбеляза един от най-големите народни празници – Бабинден. 5-2Жените от колектива пресъздадоха народния обред бабуване. С много настроение те показаха как в миналото жените са раждали, като им е бабувала възрастна жена. Бабите извършиха обредно поливане на новороденото и го закичиха със стръкче здравец и чесън, за да е здраво и да не го ловят уроки. Възстановката на този позабравен обичай предизвика интереса на младите жени, които присъстваха на празника.
Другият автентични ритуал, който групата за изворен фолклор представи изключително атрактивно, е опушването. Жените стоплиха полите на момите с керемида със запален тамян и ги поръсиха със светена вода. 5-1Целта на тези обредни действия е младите булки да бъдат плодовити, за да раждат повече деца и да не боледуват.
Пред читалището се разигра и друг ритуал, при който жените спираха колите на пътя. Те захранваха с питка шофьорите, а в замяна получаваха пари за памперси и пеленки за новороденото бебе. Имаше изпълнения на песни и народни хора, които повишиха градуса на настроението.
Празникът продължи в сградата на Народно читалище „Напредък 1901“, където имаше отрупана маса с питки, баници, сладки и вина. Обичаят също е свързан с миналото, когато невестите се събирали в дома на бабата акушерка и всяка жена носила прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино.

Публикувано в бр. 4 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Бабинден отпразнуваха навсякъде, а Дядовден – в Черешово"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*