Разследват замърсяването на р. Бели Лом и въздуха в Разград

Прокуратурата се е самосезирала след публикации за неприятни миризми на територията на града

Районната прокуратура в Разград образува досъдебно производство за замърсяването на въздуха в Разград и водите на река Бели Лом през периода от 7 октомври 2015 г. до 3 ноември 2016 г., съобщиха от пресцентъра на институцията.
До образуването на досъдебното производство се стигнало след публикации в медиите за неприятни миризми на територията на Разград. Районната прокуратура в града се е самосезирала, след което разпоредила проверка на Областната дирекция на МВР в Разград. В нея са участвали и експерти от РИОСВ в Русе, Басейновата дирекция „Дунавски район“ в Плевен и Регионалната здравна инспекция.
Извършени били проверки в точката на заустване на отпадни води от пречиствателната станция на „Биовет“ АД – клон Разград, на 19 и 20 октомври 2016 г. в различни времеви интервали. Експертите заедно с представители на община Разград установили, че в река Бели Лом изтича вода с жълт цвят и пяна след точката на заустване, както и миризма на сероводород вследствие на гнилостни процеси. Миризмата на сероводород била усетена и в района на село Гецово, на разстояние около 400 метра след заустването на водите от пречиствателната станция на завода, в който се произвеждат лекарствени вещества и субстанции за ветеринарната индустрия.
Съставени били три акта за административно нарушение за отчетените отклонения от нормите на пределно допустимите нива на сероводород, както и на намаленото количество на разтворен кислород в биологичното стъпало на пречиствателната станция на „Биовет“ АД, което представлява нарушение на Закона за водите. В актовете били констатирани подправени данни и информация за стойностите на разтворения кислород, които се разминавали с отчетените стойности при проверката, неработеща аерационна система към биологичното стъпало на пречиствателната станция, което пречи да постъпва кислород във водата в био басейните, и с което се обясняват ниските стойности на кислород там.
Извършени са и три проверки по жалби на стотици хора, живеещи в кв. „Лудогорие“ в Разград, в периода от 7 до 9 септември 2016 г. за наличие на непоносима задушлива миризма на сероводород с мобилна автоматична станция, базирана в детска градина и в западната промишлена зона на кв. „Лудогорие“. Констатирани били отклонения само за показателя сероводород, като от регистрираните 48 стойности 7 са били с превишавания над допустимите. Еднократно стойността на сероводорода надхвърляла шест пъти нормата в един от дните на проверката и измерванията.
В доклада си по разпоредената проверка здравните експерти посочили, че измерената концентрация не предизвиква негативни здравни ефекти, но продължителното излагане на завишени концентрации на сероводород във въздуха може да доведе до нарастване на болестите на дихателната система сред населението в Разградска област. Поради липсата на постоянен мониторинг на концентрациите на сероводород експертите не са се ангажирали със заключение за опасността на населението, но не го изключват.
Образуваното досъдебно производство от Районната прокуратура в Разград ще установи виновника за замърсяванията на въздуха и водите на река Бели Лом.

Оставете първия коментар към "Разследват замърсяването на р. Бели Лом и въздуха в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*