С почетен караул, изложба и урок по родолюбие отбелязаха рождението на Христо Ботев в Русе

Стоян Комитски и Бисер Енчев застанаха на почетен караул пред барелефа на Ботев
Децата получиха черно-бяла графика за оцветяване с лика на Ботев

Децата получиха черно-бяла графика за оцветяване с лика на Ботев

169-ата годишнина от рождението на Христо Ботев бе отбелязана с изложба от най-нови книги, посветени на революционера в салона на Народно читалище „Христо Ботев“. Председателят на читалището Вяра Косева изнесе възпоменателна лекция под наслов „Памет, без която не можем“. В инициативата се включиха и членовете на новоучредения клуб за исторически реконструкции „Традиционеръ“ – Стоян Комитски и Бисер Енчев. Те застанаха на почетен караул пред барелефа на Христо Ботев, облечени в униформи и носии от епохата на Национално-освободителното движение и Априлското въстание. По-късно русенските традиционери и Вяра Косева (в качеството й и на председател на русенския комитет „Васил Левски“) изнесоха Урок по родолюбие за децата от детска градина „Слънце“. Малчуганите имаха възможността да се докоснат до униформите и въоръжението на революционерите и комитите. Г-жа Косева им разказа „Приказка за Христо Ботев“, а от детската градина бяха подготвили изненада за децата – черно-бяла графика за оцветяване с портрета на Ботев.

Плевенчани отбелязаха 169-годишнината от рождението на поета

Плевенчани отбелязаха 169-годишнината от рождението на поета

Плевен почете годишнината от рождението на Христо Ботев

Въпреки обилния снеговалеж плевенчани почетоха паметта на поета революционер Христо Ботев и мнозина сведоха чела пред паметника му на едноименния булевард в града. По повод 169-ата годишнина от рождението му цветя поднесоха кметът на Община Плевен Георг Спартански, негови заместници, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, общински съветници и граждани. Паметта на националния ни герой почетоха и Васил Копчев – почетен председател на Общинския комитет „Васил Левски”, директорът на НУ „Христо Ботев” Цветелин Горанов, общественици.
Христо Ботев е една от най-ярките фигури в националноосвободителните ни борби, пример за родолюбие и служба на народа си, безсмъртно остава и творчеството му на поет и публицист. Това и моменти от неговия динамичен и изпълнен с родолюбие живот си припомниха присъстващите на събитието в студения зимен ден.

Кметът и председателят на ОбС - Разград сведоха чела пред паметта на Хр. Ботев

Кметът и председателят на ОбС – Разград сведоха чела пред паметта на Хр. Ботев

С поднасяне на венци Разград отбеляза 169 години от рождението на Христо Ботев

Въпреки усложнената зимна обстановка и виелицата, на 6 януари разградчани отбелязаха навършването на 169 години от рождението на великия български поет и революционер Христо Ботев.
В знак на уважение и признателност към националния герой пред бюст-паметника му в Градския парк кметът на Община Разград д-р Валентин Василев и председателят на Общински съвет Надежда Радославова поднесоха венец.
Цветя и венци бяха поднесени и от народния представител от ПП ГЕРБ Михаил Тодоров, от името на областния управител на област Разград Манол Кившанов, от общински съветници от ПП ГЕРБ, от Областния съвет на офицерите и сержантите от запаса, от СОУ „Христо Ботев“, от признателни граждани.

Оставете първия коментар към "С почетен караул, изложба и урок по родолюбие отбелязаха рождението на Христо Ботев в Русе"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*