Кадет от Военния университет извади кръста в Търново

Генади Кръстев извади Богоявленския кръст във Велико Търново
В Плевен осветиха бойните знамена

В Плевен осветиха бойните знамена

С тържествен ритуал на Богоявление бяха осветени бойните знамена в Плевен

Кадетът от Професионалния сержантски колеж Генади Кръстев извади тази година Богоявленския кръст във Велико Търново. Въпреки минусовите температури във водите на Янтра под крепостта „Царевец“ по традиция отново се хвърлиха 20 курсанти от Националния военен университет. Преди това рано сутринта в катедралния храм „Рождество Богородично“ Великотърновският митрополит Григорий извърши тържествен богоявленски водосвет, а на площада пред портите на Царевец литургия и освещаване на знамената на Националния военен университет. Началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов поздрави всички присъстващи на площада и припомни моментите на бойна слава на българската армия. От площада шествието се отправи към Владишкия мост, където във водите на река Янтра по традиция се извършва ваденето на богоявленския кръст.

27-годишният Християн Иванов се оказа най-бърз в Горна Оряховица

27-годишният Християн Иванов се оказа най-бърз в Горна Оряховица

В съседна Горна Оряховица

богоявленският кръст беше изваден от локомотивен машинист. 27-годишният Християн Иванов се оказа най-бърз сред 11-те младежи, хвърлили се в ледените и замръзнали води на река Янтра. След излизането си на брега младият мъж пожела здраве за себе си и за всички близки и приятели. Християн Иванов получи парични награди от кмета на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, и от кмета на село Първомайци Ясен Янков. Светият кръст бе хвърлен във водите на Янтра от отец Анатолий. Доброто настроение поддържаха музикантите от ФА „Сидер войвода“ при НЧ „Напредък-1869“.

Стойне Цветанов извади Богоявленския кръст в Павликени

Стойне Цветанов извади Богоявленския кръст в Павликени

В Павликени

най-бързо до кръста достигна трактористът от село Михалци Стойне Цветанов. За първа година кръстът беше хвърлен в река Росица от моста до село Лесичери. Десет човека се метнаха в ледените води, за да достигнат до Божията утвар. След като извади кръста победителят Стойне пожела на останалите участници успех и сбъдване на мечтите им, а на себе си и близките си здраве. По традиция архимандрит Георгий благослови всички участници и освети кръста преди да го хвърли в реката. Кметът на общината инж. Емануил Манолов връчи парична награда на победителя и на останалите участници.

В Русе

на Богоявление се проведе литийно шествие, което започна от Катедрален храм „Света Троица“ и традиционно завърши на понтона под хотел „Рига“. В празника се включиха Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, свещеници, кметът Пламен Стоилов и неговият заместник инж. Димитър Наков, областният управител Стефко Бурджиев и заместникът му Валентин Колев, народният представител Светлана Ангелова и стотици русенци.
Богоявленският водосвет бе извършен от митрополит Наум, който поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие. Поздравително слово произнесе областният управител Стефко Бурджиев, а почетна рота бе строена под музикалния съпровод на Общински духов оркестър – Русе. Поради съображения за сигурност и влошените метеорологични условия, кръстът не беше хвърлен в реката, а бе осветен и потопен в река Дунав с въже.

Кметът Стоилов подари на 15-те смелчаци по бутилка червено вино за здраве

Кметът Стоилов подари на 15-те смелчаци по бутилка червено вино за здраве

Кметът Пламен Стоилов поздрави 15-те смелчаци, които проявиха желание да скочат за кръста в Дунав, но заради студеното време и силния вятър това беше забранено. Стоилов им подари по бутилка червено вино за здраве, а някои от тях, въпреки забраната, се потопиха в ледените води на Дунав.

В Силистра и Тутракан ритуалът за хвърляне на богоявленския кръст в Дунав бе отменен

Отменен бе ритуалът за хвърляне на богоявленския кръст в Дунав край Силистра заради лошото време.Вместо това Доростолският митрополит Амвросий хвърли светия кръст в пряспа и млади хора се надпреварваха тичайки кой пръв ще достигне до него. Щастието се усмихна на трийсет и осемгодишния строителен работник Мариан Петров.

През последните деветнайсет години три пъти кръстът не е хвърлян в Дунав – два пъти заради замръзването на реката и заради кончината на Доростолския митрополит Иларион.
Ритуалът за хвърляне на богоявленския кръст в Дунав бе отменен и в Тутракан.

Осветиха бойните знамена на военните формирования в Плевен

Тържествен ритуал по освещаване на бойните знамена на военните формирования по повод Богоявление (Йордановден) се проведе на 6 януари пред параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” на площад „Възраждане” в Плевен. Водосветът отслужиха свещеници от храм „Св. Николай”. По стар български обичай на този ден Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите.
В ритуала участваха почетни роти от военни формирования 42800, 38220 и 22160 – Плевен, ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, представители на Дружество „Традиция” – Плевен и на Военно-патриотичните съюзи. Присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански и ръководството на местната администрация, областният управител Ралица Добрева и заместникът й арх. Бойко Балтаков, председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев и общински съветници, командири на военните формирования от Плевенския гарнизон.
В словото си командирът на гарнизон Плевен полк. Николай Бешев припомни славната история на бойните знамена. Той подчерта факта, че българско бойно знаме никога не е пленявано. Тържественото отбелязване на празника е знак на уважение, преклонение, израз на приемственост и доказване готовността ни да продължим в бъдеще патриотичните и демократични традиции на българския народ, каза още в словото си той.

30-годишният плевенчанин Цоньо извади кръста от водите на Вит

30-годишният плевенчанин Цоньо извади кръста от водите на Вит

30-годишният плевенчанин Цоньо извади кръста от водите на Вит

Над 40 смелчаци скочиха в ледено студените води на река Вит край село Ясен в деня на Богоявление. Това бяха предимно младежи, които тренират в плевенските спортни клубове по триатлон и плуване. И тази година ритуалът се организира от Община Плевен, а в надпреварата за кръста момчетата се хвърлиха след празничния молебен, отслужен от отец Йордан от църквата „Света Параскева” в града.
Победител стана тридесетгодишният плевенчанин Цоньо Христов, който извади кръста от водата. Той беше поздравен от кмета Георг Спартански, който обяви и паричната му награда от триста лева. Цоньо Христов участва за втора поредна година. Той се занимава с частен бизнес с хранителни стоки. Намерението му е да предостави сумата за благотворителност и отправи пожелания към всички присъстващи за здраве и благополучие през годината. И както повелява традицията, събитието приключи с хубаво българско хоро.

Оставете първия коментар към "Кадет от Военния университет извади кръста в Търново"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*