Мариела Баева: политици и популисти спекулират със страховете на хората относно бежанците

Мариела Баева със сертификата, който получи като активист в областта на човешките права

На България ще й се наложи да интегрира хората с международна закрила, счита бившата евродепутатка

vode6taМариела Баева е икономист, писател и евродепутат в периода 2007 – 2009 година. Тя е единствената българка, удостоена с престижна европейска награда в категорията „Активист в областта на човешките права“. Баева получи високото отличие преди дни на специална церемония в Лондон, след като бе номинирана сред петдесетте световни личности със заслуги в социалното включване, в престижната класация на британското списание The Economist. Заедно с българката се нареждат Барак Обама и съпругата му Мишел Обама, милиардерът Бил Гейтс, Хилари Клинтън, будисткият лидер Далай Лама, английският престолонаследник принц Хенри, журналистката от Си Ен Ен Кристин Аманпур и др. Баева е отдавнашен приятел на Федерацията на жените в Разград и бе техен гост веднага след получаването на приза, за да разкаже на разградските дами за своята дейност и постижения. Ето какво сподели тя в специално интервю за вестник „Форум“:

– Г-жо Баева, каква е предисторията на тази награда, която можем да наречем „Оскар“ в областта на човешките права?
– Класацията обхваща 50 световни личности, които се определят от читателите на The Economist, на база на номинации, излъчени от представители на Камарата на лордовете – Горната камара на британския парламент. Тя е за личности, които отстояват човешките права и социалното включване. Аргументацията на списанието и световни корпорации, които също участват чрез свои представители, с оценката на тези, които следва да бъдат предложени и обявени в класацията, съдържа анализ, свързан с моята цялостна дейност. Разбира се, някои от основните характеристики на този анализ са мои изказвания и авторски публикации по глобални въпроси, включването или инициирането на международни кампании, свързани със свободата на изразяване, правото на образование, както и международни кампании, свързани с терористичните актове на групата „Боко Харам“ и отвличането на нигерийските ученички от град Чибок – Bring back our girls („Върнете ни момичетата“). В аргументацията също е посочено моето участие като докладчик в сянка във връзка с европейската инициатива за микрокредитиране, както и други мои дейности.
Отличията се присъждат в 14 категории, като в моята категория бе отличен и правозащитник, чиято дейност е насочена към хората с увреждания.
– Какви отличия имаше в останалите категории?
– Сред останалите номинации имаше например „Герой на годината“. За мен бе странно,че политик от Малта спечели тази награда. Аз считам, че тук има и тънка дипломация, защото когато Обединеното кралство трябва да започне преговорите с ЕС, Малта ще е председател на Европейския съвет. Доста от отличията бяха посветени на кампании, свързани с хората с увреждания – например имаше приз за диригентка на хор в Ливърпул, която е обединила в една група деца, загубили зрението си и имащи говорни проблеми, с деца без проблеми, в хор, който е бил поканен да участва в церемонията по закриването на олимпийските игри в Лондон.
– Разкажете ни по-подробно за какво конкретно бе присъдена Вашата награда?
– Конкретната номинация е свързана със сирийските деца-бежанци и образованието по време на военни конфликти. Преди около три години няколко правозащитници, активисти и политици с международно значение сведохме до вниманието на Европейската комисия в предишния й състав необходимостта да се изработят целеви финансови инструменти и да се осъществи целево финансиране за съседните на Сирия държави. През 2013 година конфликтът в Сирия доби реални измерения на хуманитарна криза и много от съседните на Сирия държави приеха огромен поток бежанци, включително и деца. Над 2 милиона сирийски деца бяха принудени да не посещават училище заради конфликта, като повече от един милион бяха бежанци, които живеят в Йордания, Ирак, Турция, Египет и Ливан. Само Ливан прие 500 000 деца. Образованието е не само фундаментално човешко право, но и перспектива за по-добро бъдеще. Ние изтъкнахме тогава, че без него сирийските деца ще бъдат изгубеното поколение. Предложихме и план, който чрез финансиране от различни донори да осигури възможност на сирийските деца-бежанци в Ливан да посещават училище и да се обучават. Предложеният от нас модел на финансиране бе използван от настоящата Европейска комисия за дейности извън територията на Европейския съюз – част от тях са свързани с образованието на деца-бежанци – т.нар. Регионален фонд за справяне със сирийската криза, осигуряващ финансиране на Йордания, Ливан, Турция.
– Затова ли наградата Ви я присъждат тази година, когато моделът е бил мултиплициран?
– Наградата е свързана с кампанията, осъществена в рамките на 3 години, но нейното конкретно измерение бе постигнато през част от миналата и през тази година, когато този модел бе използван от настоящата ЕК. През април т.г. ЕС анблок прие пакет от мерки, част от които са насочени към образованието на над 2 млн. деца и млади хора в 42 страни. Това считам, че е добро постижение и добра атестация за отношението на ЕК към този проблем.

Мариела Баева с жените от УС на Федерацията на жените в Разград

Мариела Баева с жените от УС на Федерацията на жените в Разград

– С какви чувства приехте отличието?
– Горда съм и съм радостна от факта, че съм сред наградените. Радостта ми идва от изпълнения дълг към обществото, защото свободно живее този, който изпълнява дълга си към обществото.
– Как може да се предотвратят според Вас бъдещи миграционни потоци и как ще се справи ЕС с бежанската вълна, която заля и България?
– Положително е, че в бюджета за 2017 година на ЕС са предвидени над 2 млрд евро за дейности извън територията на ЕС – за страни, съседни или транзитни, със страни с конфликти, какъвто е примерът със Сирия, към Ливан, Йордания, Турция. Това е правилният подход. Страните-членки на Европейския съюз, трябва да намерят консенсусни решения за интеграцията на хора под международна протекция. Не може автоматично да ги експулсираме, трябват конкретни решения. Бежанците са защитени от международното право. В бюджета на ЕС за 2017 г. с подкрепата на всички страни-членки са предвидени 5,2 милиарда евро за укрепване на външните граници на Съюза и за справяне с бежанската криза и незаконната миграция чрез финансиране на по-мощни инструменти за предотвратяване на контрабандата на мигранти и за справяне с дългосрочните фактори на миграцията в сътрудничество с държавите на произход и транзитните държави; засилване на политиките за законна миграция, включително презаселването на лица, които се нуждаят от закрила; и инструменти за подпомагане на държавите членки по отношение на интегрирането на бежанците в рамките на ЕС.

Мариела Баева със сътрудничката си и с председателката на УС на ФЖ Любка Стоянова

Мариела Баева със сътрудничката си и с председателката на УС на ФЖ Любка Стоянова

– Болшинството от хората в България обаче се страхуват от бежанската криза и от мигрантите, не искат да се строят мигрантски центрове в близост до техните населени места. Как ще се преодолее това недоволство?
– Трябва да се изработи широка платформа на одобрение на различни политики, но това означава и широката общественост да е запозната с казуса, да се преодолеят някои социокултурни различия. Аз съм представила пред международния пул добри практики в тази насока. Нужни са езикови курсове, осигуряване на квалификация и включване на тези хора в пазара на труда. Има начин, работейки с тези общности и групи, те да бъдат образовани и трудово ангажирани.
– Но хората не ги искат в България, политиците също застават зад техните искания, как ще се тушира това напрежение?
– Аз имам повече наблюдения от Обединеното кралство Великобритания и затова ще ви дам следния пример. В градчето Биркенхед населението масово е гласувало за излизането на Обединеното кралство от ЕС. Интересен е феноменът, че в този район едва ли има и 1% бежанци и емигранти, населението е бяло, затова е странна реакцията на хората, гласували по този начин. Приема се, че това е станало, защото местни политици и някои новосъздадени популистки движения са спекулирали със страховете на хората. За да оправдаят своето съществуване, заплашват с големи потоци от мигранти, които ще се влеят в местната икономика и ще завладеят пазара на труда. Според експерти, спекулациите са възможни на първо място заради липса на достатъчно информация, преекспониране на проблема от страна на определени медии. Популистките движения използват страховете на хората да насаждат страх и дори неприемане на различния. Това се случва и тук, в България. Българското общество е толерантно и не бива да се поддава на инсинуации.
– Все пак трябва да се прави разлика между мигранти и бежанци, защото афганистанците например подлежат на реадмисия?
– Споразумението с ЕС за реадмисия ще се осъществява само спрямо нелегалните мигранти. Но на България няма да й се размине интеграцията на бежанците – това е правилният подход.
– А Вие лично защо се занимавате с правозащитна дейност в областта на човешките права, какво Ви носи това?
– Това за мен е призвание. Аз се занимавам с такива проекти от 16-17 години. Това е моето кредо – че падението на низвергнатите (вкл. и бежанци), уронването на човешкото достойнство, отхвърлянето на страдащите, не ни възвисява пред олтара на моралните ценности. За мен е въпрос на морал и етика да се включвам в подобни проекти на съучастие и съпреживяване.

Мариела Баева бе сред най-успешните евродепутати според класация на „Портал Европа”

Мариела Баева бе сред най-успешните евродепутати според класация на „Портал Европа”

– Разкажете малко повече за себе си и за взаимоотношенията си с Федерацията на жените в Разград – знам, че сте подпомагали много нейни благотворителни инициативи.
– След като приключи мандатът ми като евродепутат, една година бях в Европейската инвестиционна банка, занимавах се с научни разработки, след това бях в партньорски взаимоотношения с Програмата за икономическо сътрудничество и развитие в Париж. От 2011 г. участвам като външен експерт в техни проекти. Паралелно с това развивам дейности, свързани с човешките права, заедно със съмишленици по различни проекти в международен мащаб. Имам публикации извън страната. Със съмишленици съставихме антология, издадена от Международната организация ПЕН – най-старата неправителствена организация, обединяваща писатели и журналисти, свързана с човешките права. Тя съдържа кратки разкази и поезия и е насочена към жени и деца, пострадали от военни конфликти. Приятелството ми с Федерацията на жените датира от 2007 г., заедно сме работили по проекти „Деца срещу дрогата”, предоставяне на здравни услуги за определени категории жени, интеграция на хора с увреждания, подпомагане на социално слаби млади хора, на пътуващи ученици също, организирали сме семинари, както и групи за посещение в институциите на ЕС. Затова не можех да не приема тяхната покана да гостувам при тях.

Интервюто е публикувано в бр. 51-52 от 2016 г.

Оставете първия коментар към "Мариела Баева: политици и популисти спекулират със страховете на хората относно бежанците"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*