Шестнадесетгодишен самоук художник продава картините си, за да си купува бои и платна

Георги Стилиянов

Георги Стилиянов е с порок на сърцето и други увреждания и рисуването му носи спокойствие и радост

Георги с баща си и брат си

Георги с баща си и брат си

Той не е голям художник, но мечтае да стане, когато завърши училище и порасне. Самоук е, но има талант и най-важното – желание да се развива професионално в сферата на изобразителното изкуство. Учи се най-вече от интернет, като обича и да експериментира, помагат му и неговите преподаватели.
Георги Пламенов Стилиянов е едно лъчезарно момче на 16 години, ученик в 9 „а” клас на СОУ „Христо Ботев” в Разград, профил „Предприемачество и бизнес“. Младежът е на индивидуално обучение, тъй като има вроден порок на сърцето, увреждане на белия дроб и почти не вижда с едното око. Има по-малък брат на 11 години, който също е със сърдечни проблеми, но той е бил опериран, а за Георги медицината е безсилна. Лекарите са казали, че може да се оправи само чрез трансплантация на сърце и бял дроб – нещо, което е много трудно осъществимо, тъй като двата органа трябва имат съвместимост. Затова засега приема само предписаните му лекарства, повече вода – 4 литра на ден, заради високия хемоглобин, и спазва определен режим. Майка му е личен асистент, а баща му работи в „Биовет”.
Именно заради болестта си Георги не трябва да излиза много, не може да спортува и животът му е твърде затворен. От малък рисува и така разнообразява скучното си ежедневие, затворено между четири стени. Още на 5 години е хванал четката, като първо започнал с водни и темперни бои, но вече използва маслени и акрилни. Установил, че това го успокоява и му доставя удоволствие. Влюбил се в рисуването и обича своите произведения, затова казва, че не би искал в никакъв случай да ги продава, защото са му скъпи, но е принуден, за да има пари за бои и платна.

Благотворителната изложба на женския клуб на АБВ

Благотворителната изложба на женския клуб на АБВ

Намирам го на Панаира на киселото мляко, където е изложил последните си творби. Това са предимно пейзажи и натюрморти – маслена и акрилна живопис, която грабва окото със свежите и ярки цветове, пълни с живот и настроение. Казва, че обича да рисува природата, старинни къщи, мостове, лодки в морето, но може да се вдъхнови от всякакви теми. Увлича се и от кубизма, с пълното му отрицание на класическата концепция за красотата – при него не се спазват пропорциите, органичната цялост и завършеността на обектите. Не можа да ми покаже кубистични картини, защото всички са се изкупили. На панаира му харесва, защото рядко е сред много хора, но не очаква да продаде картините си, защото и миналата година е бил тук и е имало само една-две покупки, плюс тези на роднини и близки.

Картините на Георги

Картините на Георги

Георги има вече зад гърба си много награди от различни конкурси в страната, правил е и изложба в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”, но е разочарован, че много малко хора влизат там, за да се радват на това изкуство. Неотдавна женският клуб на АБВ в Разград подреди благотворителна изложба с негови творби. Тогава Георги получи не само емоционална подкрепа, но и предложения за професионална помощ от Валентина Иванова – ръководител на Студията за модерен театър „Тея“, от директора на Ресурсен център – Разград Милена Стоянова и от художника Стоян Вълчев.
Георги иска да учи в Художествено училище, но и това се оказва много трудно осъществимо на този етап. Баща му казва, че за да отиде в такова училище, той трябва да го придружи, и семейството ще се раздели, защото майка му ще остане да се грижи за по-малкия си син. Иначе и двамата родители искат момчето им да успее да стане професионален художник, още повече, че не виждат как ще се реализира по друг начин в живота със заболяванията, които силно го ограничават. Доскоро в СОУ „Христо Ботев” имаше паралелка с усилено изучаване на изобразително изкуство, но тази учебна година не са се записали достатъчно кандидати и тя е отпаднала. Сега Георги има само един час седмично по изобразително изкуство, преподавателката му Симеонка Петрова също му помага, но момчето рисува най-вече вкъщи. От училището са загрижени за своя съученик, дори изработваха мартеници и ги продаваха, за да помогнат на Георги да си закупи материали за рисуване. Организираха и негова самостоятелната коледна изложба-базар в библиотеката на СОУ „Христо Ботев”

Картините на Георги

Картините на Георги

Младият художник миналата година е получил и стипендия от Фондация „Комунитас”, като се е класирал в националния конкурс за ученици от 6-и до 11-и клас. Това е станало по проекта „1000 стипендии“, който обръща специално внимание на деца от малки населени места, на деца от семейства с нисък семеен доход, на деца, лишени от родителска грижа, с инвалидност или други сходни обстоятелства. Стипендията от 1000 лева е разпределена на по 100 лева за всеки месец. Но и тези пари скоро ще свършат, затова Георги продава картини на панаира с надеждата да събере средства за материали за бъдещите си творби. Защото рисуването е неговият живот и неговото бъдеще.

Материалът е публикуван в бр. 30.

Оставете първия коментар към "Шестнадесетгодишен самоук художник продава картините си, за да си купува бои и платна"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*