Стамболовият хан и църквите на Колю Фичето тънат в разруха

Опакованата с ръждясало скеле църква „Св. св. Константин и Елена”

В старата част на Велико Търново има няколко емблематични сгради, паметници на културата, които от десетилетия тънат в разруха. Една от тях е Стамболовият хан. Сградата е строена през 1842 г. от Колю Фичето и е принадлежала на бащата и чичото на революционера и политик Стефан Стамболов. Намира се в старата част на града под Самоводската чаршия. До 1945 г. ханът е бил действащ. След национализацията е затворен от комунистите, а през 1980 г. изгаря при пожар. След 1989 г. пък се оказва, че сградата има 18 наследници, които така и не успяват да се разберат какво да правят с него и той е оставен да пустее в руини. Преди десетина години общината кандидатства с проект за възстановяването на хана пред японското правителство, но проектът не е одобрен. Сега амбицията на общинарите е отново да се намерят средства за ремонта и изграждането на емблематичната сграда, за да се впише тя с облика си в груповия паметник на културата „Старо Търново”.

Хотел „Цар Борис” преди да бъде обезопасен

Хотел „Цар Борис” преди да бъде обезопасен

Само на метри от Стамболовия хан, на друго емблематино за търновци място, ул. „Гурко” пък се намират две църкви, строени от Уста Колю Фичето – „Св. Спас” и „Св. св. Константин и Елена”. От първата църква отдавна са останали само част от стените и тя се е превърнала в пущинак за развъждане на влечуги. Втората църква в продължение на четвърт век бе „опакована” в ръждясало скеле. Проект за нейния ремонт има още от 80-те години на миналия век, но пари за реализирането на този проект така и не се намерили при мандата на нито един кмет. Преди няколко години най-после беше извършен ремонт на покрива на храма, като надеждите на търновци са скоро той да бъде изцяло реставриран и отново да отвори врати за туристи и миряни.

Друга емблематична сграда в старата част на Търново е и старият хотел „Цар Борис”. През годините от началото на демокрацията той няколко пъти сменя собствеността си като нито един от собствениците му така и не предприе никакви мерки за да го стегне и укрепи. През последните години хотелът се бе превърнал в убежище на скитници и клошари и бе изключително опасен за околните сгради. Сега хотелът има отново нов собственик, който го е обезопасил. Търновци се надяват най-после и тук да бъдат предприети мерки и старият хотел, където в началото на миналия век е кипял живот и са се провеждали всички светски събития от живота на болярския елит, отново да бъде вписан в историята на старата столица.

Материалът е публикуван в бр. 34-35.

Оставете първия коментар към "Стамболовият хан и църквите на Колю Фичето тънат в разруха"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*