От 2005 г. „Двойна радост” подпомага многодетните семейства в Силистра

Двойна радост

Новата инициатива на сдружението е организирането на борса за детски дрехи

1

Изабела Василева

Борса за детски дрехи подготвя сдружение „Двойна радост” в Силистра, което работи по проблемите на семействата с близнаци и многодетните семейства. Това съобщи председателката на сдружението Изабела Василева. Според Василева през последните години има сериозни промени в законодателството за децата близнаци и многодетните семейства. Част от промените са станали и в резултат и на усилията на силистренското сдружение – отменени са таксите за близнаци в детските градини, в яслите и в млечната кухня, каза Василева. Сдружението е създадено през 2005 г., провежда и благотворителни прояви.
– Моите деца се родиха през 2003 г. и отглеждането им беше много трудно – майчинството беше 120 лева, детските надбавки също бяха много малки. Не само за мен, а и за другите майки с близнаци или майки с по три – четири деца беше трудно. Наложи се да се даде гласност на проблемите. До 2000 – та година е било доста по-лесно да се отглеждат близнаци, след това промени в законодателството свиха бюджетите на многодетните семейства. В началото майките, които ме подкрепиха, бяха около десетина. И до ден днешен с работим с някои от тях. За жалост, загубих много добра подкрепа от моята сподвижничка Анжела Генова. Миналата година нейното семейство замина за Англия. Животът в България би бил по-хубав, ако имаше работа за всички, всички бяха добре заплатени и не се налагаше да напускат страната. Струва ми се, че накрая в страната ще останат само пенсионерите. Това е голям проблем на сегашното ни общество.
– Кои са основните насоки в устава на сдружението?
–Понеже сме хора със сходна съдба, трябва да си помагаме. Имаме какво да споделяме, но трябва да има и приемственост. Тези, които са с по-големи деца, винаги имат какво да споделят с тези, които са с по-малки. Много е интересно. Всеки един контакт с други майки с близнаци ми е много интересен.
– С какво започнахте?
4– Започнахме с подписка в централната част на града. Ходихме при една депутатка от НДСВ на времето, тя всъщност ни каза, че нищо не може да направи за нас и каза да действаме на местна почва. Отидохме при тогавашния кмет Иво Андонов, който подходи с голямо разбиране към нас и направи немалко неща. Най-значителните и до ден са, че премахнаха таксите за близнаци и за многодетни семейства в яслите и в детските градини. Впоследствие и Иво Андонов се сдоби с внучки – близначки, така че това добро, което направи, му се върна, сега неговите внучета ползват тези облекчения. С помощта на двама съветници – Георги Кирилов и Надежда Бобчева, прокарахме искане да не се плаща такса и в детската кухня. Плаща се цената на храната, но таксата от 50 стотинки на ден на дете, не се плаща. За двама близнаци 20 дена по едно левче са двайсет лева. През 2014 г. настояхме да се вдигне размера на детските добавки, тази година го получихме. Сега повече хора получават максималния размер на детските добавки. Откликвали сме на всеки поставен проблем. Казах ви, че имаме идея да направим борса за дрехи, които умаляват на нашите деца. Дрехите за децата струват колкото тези за възрастни. Не могат да се износят, сезоните много бързо минават и дрехите остават почти нови. Самата аз съм получавала редовно дрешки от по-големи близначета.
5– Имате сигурно и други идеи?
– Опитвам се да давам гласност на нашата работа, но не мога да достигна до всички близнаци, до всички семейства. Основното е да се помага, където се налага. Взаимопомощ и приемственост – това е важното.
– Какво трябва да се промени не само за многодетните семейства, а изобщо за отглеждането на децата?
– Мисля, че държавата вече направи доста неща. Трябва да има работа за родителите, за да могат да отглеждат достойно децата си. Това е основното нещо. Ако ние получаваме достатъчно доходи, няма да имаме проблеми с обгрижването на децата. Няма да е трудно да им купуваме, каквото е необходимо, да бъдат нахранени, облечени, да можем да ги заведем поне един път в годината на почивка. Сега децата растат „материални” – поколението е такова. Гледат кой какво има и искат – не може все да им казваш, че няма пари, че трябва да чакат някой друг ден. Стандартът се промени и поколението се промени.

Материалът е публикуван в бр. 32-33.

Оставете първия коментар към "От 2005 г. „Двойна радост” подпомага многодетните семейства в Силистра"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*