Келтско светилище с ценни находки бе открито при разкопки в Сборяново

проф. Дияна Гергова

Ръководителят проф. Диана Гергова е горда с новите разкрития, но и огорчена от разрухата в резервата

По време на разкопките

По време на разкопките

Келтско светилище бе открито при тазгодишните разкопки в резервата Сборяново, съобщи ръководителят на проучванията проф. Диана Гергова. Това е типично келтско култова място, с правоъгълен план, оградено с ровове, в средата с голяма ритуална яма. В нея са намерени и знакови дарове – ритуално огънат железен меч румфея и келтска желязна коланна тока.
Тези находки са част от войнско въоръжение и може да се датират от средата на трети век преди Христа, обясни Гергова. Железният меч, който е в непознат досега вариант, е бил използван за сечене. Другата голяма изненада е една желязна тока, която е безспорно келтска, защото такива токи са откриване в много погребения на келтски воини в Западна Европа. На дъното на един от рововете е намерен и скелет, като тялото е погребано в свито положение, вероятно става дума за жена, но това ще докажат антрополозите след като се направят допълнителни антропологични изследвания.
проф. Диана ГерговаЗа нас това е изключително важно ново откритие – попадаме на светилище, което вероятно келтите са изградили в близост до Голямата Свещарска могила. Това ново откритие, което няма блясъка на златото и среброто, но ни дава допълнителна информация за присъствието на келтите тук, за обредите и обичаите им, и за взаимоотношенията им с гетите – те вероятно приемайки, че това е свещена територия, са оставили знак, вдълбавайки в земята светилище с типичен правоъгълен план, каквито има в келтския свят”, каза проф. Гергова. Според нея находките разкриват сензационни данни за това, че келтите са били очевидно в мирно съжителство с гетите, за да направят този култов комплекс в близост до могилата на гетския владетел Котела.
Светилището се намира на 100 метра от могилата, в която преди няколко години бе намерена уникална за Балканите келтска колесница, впрегната в два коня, които бяха с типичната за келтските земи апликация. Самата колесница бе от келтски тип и най-близкият й паралел е намерен близо до Париж, в Нантер. Припомням, че през 2012 г. до Голямата Свещарска могила бе открито и сандъче със златни дарове.
Разкопките, които започнаха в края на юни, с участието на голям международен екип, се провеждаха в южната част на Източния некропол. В тях участваха археолози и други специалисти от Женевския университет, водени от Йордан Анастасов, с двама негови колеги от Белгия. Освен това по програма „Еразъм” дойдоха 18 доброволци от шест европейски страни, които са обедини от проекта „По пътя на траките”. В този екип има 6-7 млади археолози.
Проф. Гергова сподели и огорчението си от факта, че могилите се рушат и са обрасли в бурени и храсти. Затова тя обяви и SOS акция „Да спасим старините на Сборяново“. Археоложката призова правителството да бъдат отпуснати спешно целеви средства за запазването на паметниците и превръщането им в привлекателно място за туристите. Трябва да спасим тези ценни археологически обекти, които са част от нашето културно-историческо наследство, призова тя.
Последните дни от археологическите проучвания чуждестранните доброволци посветиха на почистването на някои от археологическите обекти.

Материалът е публикуван в бр. 34-35.

Оставете първия коментар към "Келтско светилище с ценни находки бе открито при разкопки в Сборяново"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*