За 16-и път в Русе: Медиен фестивал „Българската Европа”

Медиен фестивал "Българската Европа"

Българските журналисти очакват техният труд да бъде оценен и признат

Дискусия на тема: „През телевизията в политиката. Отговорността на медиите за политическите франкенщайни. Карнавализация на персонажи или забавления до смърт“

Дискусия на тема: „През телевизията в политиката. Отговорността на медиите за политическите франкенщайни. Карнавализация на персонажи или забавления до смърт“

Форумът се проведе на 12 и 13 декември 2016, организиран е от Сдружение „Европейски пространства“, с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и в партньорство с Канев център на Русенския университет и Регионалния исторически музей.
Фестивалът се фокусира върху европейската интеграция на страната и пълноценното й членство в ЕС. В продължение на 16 години фестивалът се развива като национално медийно събитие с международно участие.Насърчава усилията на българските медии да работят в полза на обществото. Оранизаторите твърдят: „Правим този фестивал, защото българският медиен пейзаж има нужда от него, защото българските журналисти очакват техния труд да бъде оценен и признат, защото днес е все по-трудно да се води независим и честен публичен дебат”.
Веднага след откриването се проведе първата дискусия на тема: „През телевизията в политиката. Отговорността на медиите за политическите франкенщайни. Карнавализация на персонажи или забавления до смърт“. В разговора участваха проф. Ивайло Дичев – културолог, доц. Георги Лозанов – медиен експерт, доц Иво Драганов – медиен експерт и специалист в областта на телевизията и изкуствата, Бойко Станкушев – телевизионен журналист, Тони Николов – журналист, главен редактор на портал „Култура”, Ясен Бояджиев – журналист, Орлин Джелепов – редактор и продуцент на „Още от деня“.
В разговора по скайп се включиха: от Киев журналистът Петко Георгиев и Бойко Василев – водещ на предаването „Панорама”.

Димитър Липовански - директор на фестивала и Цвета Ненова - председател на сдружение "Европейски пространства"

Димитър Липовански – директор на фестивала и Цвета Ненова – председател на сдружение „Европейски пространства“

Днес е особено важно да се вглеждаме в посланията на медиите и в тяхната отговорност, каза Огнян Златев – ръководител на Представителството на ЕК у нас. За Иво Драганов през медиите страшно много хора се научиха да си слагат различни маски. Така зрителите не могат да направят своя избор, защото не улавят същността на посланията. За доц. Георги Лозанов медийната система у нас работи по-добре от здравната и доста по-добре от съдебната, общо взето си върши работата, хората са относително добре информирани.
Орлин Джелепов зададе въпрос, свързан с това какво отбелязваме: Край на либералния модел на журналистиката или направо край на журналистиката?
В дискусията се включи проф. Ивайло Дичев, според него живеем във време на разпад на публичното пространство и интернет е форма на този разпад. Има срив на авторитетите. Няма вече професия журналист – всеки пишещ е журналист. Между политиката и медията няма никаква граница, коментира Тони Николов, затова медийни лица се насочват към политиката, а бившите политици търсят бъдеще в медиите. Има една автосъблазън на медиите от собствената им популярност. Липсват ценности, затова не съм убеден дали истината и неистината могат да бъдат отличени една от друга. Необходима е дистанция между медиите и политиците.
Ясен Бояджиев определи ситуацията като пълзящ фашизъм. Само искра е достатъчна, за да започнат гражданите да гледат изненадано това, което сами са избрали и предизвикали. Ивайло Калфин също се включи в дискусията, като коментира, че обществото се променя, затова и медиите се променят.
На 12 декември в Програмата на късометражното кино в Историческия музей в Русе, партньор на фестивала, след сериозна първоначална селекция бяха излъчени късометражните игрални филми: „Врагове”, 2015, режисьор Христо Симеонов, награда за най-добър български филм на Международния студентски фестивал „Ранно пиле”; „Любов”, 2015 г., режисьор Боя Харизанова, награда за най-добър късометражен филм на Международния фестивал So Independent, София, награда за режисура на Филмовия фестивал в Canopo, Япония; „Добри”, режисьор Орлин Милчев, награда за най-добър български филм на Международния студентски фестивал „Ранно пиле”; „Щрих и стих”, 2015 г., анимация, колектив, Специалната награда на журито от Фестивала „Златен ритон 2015”.

Дискусия „Референдумът - инструмент за гражданско самосъзнание”

Дискусия „Референдумът – инструмент за гражданско самосъзнание”

На 13 декември бе проведена дискусията „Референдумът – инструмент за гражданско самосъзнание”.Тя показва очаквания и резултати от прилагането на пряка демокрация в България. Традиционен партньор в този панел е мрежата от над 120 неправителствени организации Форум „Гражданско участие“.
Цвета Ненова въведе участниците в дебата с въпроса дали българите след провеждането на третия за България референдум се намират в аналогична ситуация на англичаните, които един ден след брекзита започнаха да търсят в Гугъл информация за това, което е направил ЕС за тяхната страна. Ива Таралежкова припомни, че 37 инициативни комитета са се регистрирали, за да информират обществото „за” и „против” въпросите от референдума. Те са получили медийни пакети за около 40000 лв. за провеждането на кампанията. Според нея, дискусията трябва да е затова по какъв начин да се използва референдумът, за да не доведе до манипулации и популизъм, а да бъде инструмент за гражданско самосъзнание. Ася Кавръкова се включи от Брюксел с мнението, че референдумът като инструмент на пряката демокрация работи в страни с дълга традиция. Преди всеки от тях обаче се провежда широк обществен дебат. Според доц. Драганов, референдумът премина по законите на шоуто, като за дебата съзнателно не са търсени политолози и социолози. Ясен Бояджиев изрази мнение, че не бива да се разчита на мъдростта на народния избор, защото същият народ е избрал и представителната си извадка в НС. Бойко Станкушев обобщи: „Българинът трудно взема решение, трябва му просвещение“.
В работилницата „Концепцията I-docs – уеб базирани медийни проекти” бяха обсъдени международни практики, европейски мрежи и интерактивен обмен в една почти напълно непозната за България сфера – интерактивната журналистика и документалистика.
На 13 декември бяха обявени наградите на Фестивала „Българската Европа 2016”: БНТ – награда за усилията да се отстоява общественият характер на БНТ в лицето на предаванията и техните екипи: „Библиотеката“; „В кадър“; „Вяра и общество“; „История.БГ“; „Малки истории“; „Панорама“; „Референдум“; „Умно село“; Нова телевизия – награда за дързостта, хумора и артистизма, с които се представят болезнени за обществото и държавата проблеми, в предаването „Господари на ефира“ и силните въздействащи репортажи в предаването „Темата на Нова“ в лицето на техните творчески екипи; Телевизия bTV – награда за системната упоритост, с която разследват проблемни за обществото области в предаването „bTV Репортерите“; Телевизия „България On Air“ – награда за усилието да се анализират тревожни тенденции и явления в българския медиен живот в предаването „Медиите ON AIR“ с водещ Доника Ризова; Телевизия „Скат“ – награда за постоянството да се обсъждат значими теми в предаванията „Прокудени от бащин край“ с водещ Стоян Райчевски и „Директно за икономиката“ с водещ Григор Лилов; Телевизия BiT – награда за устойчивото старание да градят мостове между българските общности в България и Америка; Телевизия „Европа“ – награда за забележителното постоянство, с което вече 15 години излъчва един труден за реализация и финансиране телевизионен профил на територия, на която много други се провалиха; БНТ2 Русе – награда за усилията да представят интересите на местните общности в България;БНТ– награда, връчвана от Форум „Гражданско участие“за подкрепа и партньорство в кампаниите на гражданското общество,Сутрешен блок „Денят започва“; Димитър Цонев – награда In мemoriam за принос в развитието на българската телевизионна журналистика.

Материалът е публикуван в бр. 50.

Оставете първия коментар към "За 16-и път в Русе: Медиен фестивал „Българската Европа”"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*