Пламен Стоилов: 100 млн.лв. влизат за облагородяването на Русе догодина

Последната за 2016-а пресконференция

2017-а ще е година на изпълнение на инфраструктурните проекти

2017-а ще е година на изпълнение на инфраструктурните проекти

2017-а ще е година на изпълнение на инфраструктурните проекти

В края на 2016 г. ние имаме гарантирани 100 млн.лв. инвестирани, които през 2017 г. ще влязат в икономиката и реално ще се види тяхното влияние и ефект върху града. 56 млн.лв. са от инвестиционната програма, над 30 млн.лв. са по двете програми за санирането на блоковете и около 8 млн.лв. – по програмата за трансгранично сътрудничество. Това съобщи кметът Пламен Стоилов на последната за годината пресконференция.
По думите му 2017-а ще е година на изпълнение на инфраструктурните проекти. Като най-тежка и отговорна той определи работата по инфраструктурата в кв. „Родина“, където няма улична регулация, и по изграждането на кейовата стена. Предвижда се разширяване на булевард „Придунавски“, а движението по него да стане двупосочно. Във връзка с начина на изпълнение на разширението и рехабилитирането на булеварда ще бъде използван едни от най-съвременните методи за реконструкция чрез армирани насипни подпорни стени, който ще гарантира здравина на конструкцията и в същото време пази и щади съседното пространство.
По план до месец май 2017-а всички улици и тротоари в града трябва да бъдат ремонтирани, а стойността на програмата надхвърля 30 млн.лв. За да се гарантира изпълнението на 1/3 от програмата за ремонт и рехабилитация на улици и тротоари, ще бъде поискана подкрепата на Общинския съвет и на гражданите за кредит от 10 млн.лв., общественото обсъждане за който ще е на 6 януари. Приоритет ще бъде даден на малките улици, на тротоарите в кварталите и на по-големите улици, като тротоарът по ул. „Борисова“, който ще бъде изцяло подменен от жп гарата до централната част на града. По този начин ще се подобри изключително много визията на Русе.
По проект предстои да се осъществи ремонт на пет сгради от образователната структура, две от които са Математическата гимназия „Баба Тонка“ и ОУ „Христо Ботев. Предстои изграждане на спортни площадки, облагородяване на дворни пространства и внедряване на мерки за енергийна ефективност.
Започва и тотална подмяна на уличното осветление. От догодина чрез екофонда и поетапно ще започне подмяната на осветителните тела с нови LED осветления, които са по-качествени и придават по-различна визия. Целта е до 2019 г. цялото осветление в града да е подменено, а при добра организация – и в малките населени места. Според изчисленията, след подмяната, разходите за електричество трябва да спаднат с до 40%, драстично се очаква да спаднат и разходите за поддръжка. Целият проект за осветление на града и на малките населени места възлиза на около 8 – 9 млн.лв.
И не на последно място кметът Стоилов изрази задоволството си от факта, че най-накрая градът ни има елитен футболен отбор. С приключването на ремонта на Градския стадион и с гарантираните инвестиции в рамките на 400 хил.лв. всяка година ние ще утвърдим Русе като футболен център, заяви градоначалникът. По думите му безспорен е фактът, че във всички секторни политики Русе е синоним на лидер, на град, който дава пример на всички останали.

Оставете първия коментар към "Пламен Стоилов: 100 млн.лв. влизат за облагородяването на Русе догодина"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*