Млада рокерка отглежда биволи в Горна Липница

Цветелина Недкова
Стадото на младата биволарка трудно се сприятелява с непознати

Стадото на младата биволарка трудно се сприятелява с непознати

Държавата трябва да насърчава хората, които имат перспетивни идеи, смята Цветелина Недкова

Млада рокерка отглежда стадо биволи в павликенското село Горна Липница. За разлика от връстниците си, 25-годишната Цветелина Недкова не мечтае за чиновническа работа зад бюро в офис, нито пък смята да търси щастието си в чужбина. Тя е убедена, че и в България за младите хора има работа и перспектива, стига само да повярват в мечтите си и достатъчно силно да искат да ги реализират.
Родителите на Цветелина вече повече от 25 години се занимават с животновъдство и отглеждат крави. Покрай тях младата дама още от дете свикнала да бъде в обора и да върши черна физическа работа, която за градските й връстнички би изглеждала тежка и унизителна.

Едрите животни пазят зорко своята стопанка и при нужда са готови да прогонят неприятеля

Едрите животни пазят зорко своята стопанка и при нужда са готови да прогонят неприятеля

Преди три години момичето решава да си направи свое стадо от едър рогат добитък, но не се насочва към кравите, а към биволите. Първите две биволици купува от възрастен мъж от ловешко село. Сега животните й вече са 13 и не смята да ги намалява, а иска да увеличава стадото още. Цвети разказва, че за разлика от кравите, по отношение на храната, биволите са по-лесни за гледане, тъй като цяла зима могат да минат и само на слама. Но за сметка на това пък имат доста по-труден характер. „Биволите са по-буйни и трудно свикват с нов човек. Тези сега са свикнали с мен и не приемат дори родителите ми да се грижат за тях. Случвало се е, когато мен ме няма, те да не пускат мляко, за да не се налага да ги дои чужд човек. Освен това те са животни, които почти не боледуват. По време на Чернобилската авария през 80-те години на ХХ в. единственото незаразено мляко било биволското”, разказва младата животновъдка. Другата разлика с кравите е, че биволите дават по-малко мляко, най-много до 8 литра от животно. Но за сметка на това пък биволското мляко е най-търсеното и предпочитаното заради неговата гъстота и калоричност. И още една разлика между кравите и биволите е, че последните са дълголетници и могат да живеят и до 50 години. Всяко едно от животните в стадото на младата фермерка си има свое собствено име, кое от кое по-необикновено и чудато: Черешка, Събина, Чудомира, Събин, Мечо. А породата им е българска мура, но е българо-индийска. От българската порода е взета здравината на животното, а от индийската – млечността и така се е получила днешната смесена порода.

Когато не се занимава с животните си, Цвети яхва мощния мотор и се отправя към поредното състезание

Когато не се занимава с животните си, Цвети яхва мощния мотор и се отправя към поредното състезание

Ако някой си мисли, че е лесно да се гледа едър рогат добитък, горещо се лъже,

категорична е Цветелина Недкова. За да отглеждат нейните биволи и стадото от 120 крави в съседното село Долна Липница, родителите на момичето са теглили кредит от половин милион лева, от който трябва да върнат 300 хил. за пет години. Само тока за животните на месец възлиза на 500 – 600 лв. В същото време държавата не винаги се отнася коректно към животновъдите и не винаги изплаща полагащите им се субсидии. А изкупната цена на прясното мляко е повече от смешна – 55 – 60 ст. за литър, по-евтино дори от половин литър минерална вода или лимонада. Цветелина и родителите й имат намерение да започнат сами свое собствено производство и да си направят своя минимандра, но всичко отново опира до пари. Близо 20 хил.лв. струва най-евтината инсталация за производството на млечни продукти.

293Цветелина Недкова е момиче с разностранни интереси

Шест години е тренирала карате. Обича машините и може да кара трактор, фадрома, лек автомобил и камион. Освен това тя и приятелят й са рокери и състезатели по драг. Освен че се занимава с биволите, тя учи специалност „Компютри” във Великотърновския университет. Твърди, че никога не би заминала на Запад, защото за нея това би било предателство към родителите й. Убедена е, че и тук, в България, един млад човек може да се развива и да успява, но трябва държавата да мисли повече и да насърчава хората, които имат перспетивни идеи и намерения.

Материалът е публикуван в бр. 43.

Оставете първия коментар към "Млада рокерка отглежда биволи в Горна Липница"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*