Жертви на домашно насилие търсят психологическа и правна подкрепа

Домашно насилие

В Разград те я намират в Консултативния център и Областния съвет за превенция
1-3И. е на 47 години, омъжена, майка на 23-годишен син – студент, който живее в голям град, далеч от родителите си. Повече от 8 години жената е без работа, разчита на издръжката на съпруга си и на майка си, която робати в чужбина и праща пари на семейството на дъщеря си.
Служители на полицията са получили сигнал от съседи на И. и пристигат в жилището. Те заварили жената да виси провесена гола през балкона на четвъртия етаж от съпруга си, който бил пиян и люлеел примрялата от ужас жертва, като заплашвал да я пусне от високото.
„Той пие и редовно ме бие от 2008 г. насам. Оженихме се в началото на 90-те, аз бях току що постъпила на работа в местната администрация, той дойде от Украйна с група бесарабски българи, започна работа в един завод. Много добър техник е и бързо напредна в работата. Роди ни се момче, живеехме нормално. Чувствахме се щастливи. През 2007 г. му се наложи да отиде в Украйна, защото майка му почина. Стоя там повече от месец. Като се върна, беше променен. Всяка вечер посягаше към шишето. Бързо се пристрасти. Оттогава не е спирал да пие, а това го прави агресивен като звяр.” – разказва жената. Подложена на постоянен тормоз и стрес, И. загубила работата си. Според близките й страхът бил в основата на всичките и проблеми. Тя станала несигурна, объркана, напрегната. През деня с ужас гледала стрелките на часовника, защото знаела, че щом мъжът й се върне от работа, ще излее гнева си върху нея. Започнала да си налива по питие, за да се успокоява. Скандалите, побоищата, грозните сцени на жестокост станали ежедневие. Въпреки това И. не смеела да се оплаква. Тя нямала работа, а мъжът й постоянно й натяквал, че е негодна сама да се грижи за себе си и че сам плаща сметките в домакинството. „Нямах грам самочувствие, нито надежда, че нещо може да се промени. Понякога си казвах, че е по-добре да ме пребие до смърт, за да може този кошмар да свърши.”
След като полицейските служители се отзовали на сигнала, жената разбрала от тях, че може да потърси помощ от Консултативния център по проблемите на домашното насилие в Разград. На другия ден почукала на вратата им. Няколко месеца по-късно вече е напълно променена. Живее сама, мъжът й е отстранен от жилището със заповед за защита от домашно насилие. Намерила си и работа. След 8 години агония, отново живее без страх и с надеждата, че миналото няма да се върне. Продължава да посещава центъра, ползва подкрепа по програмата за психологическа помощ.

Заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие

Заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие

Това е само един от многобройните разтърсващи случаи на домашно насилие, с които специалистите от Консултативния център са се сблъсквали.
За периода от 10 декември 2015 г. до момента в регистъра на Консултативния център по проблемите на домашното насилие са вписани 48 жертви на домашно насилие, от които 2 деца. 43% от случаите са в периода юни – август 2016 г. Успешно разрешените случаи на домашно насилие са повече от 85%. Регистриран е бум на жертви на домашно насилие през летните месеци на 2016 г. Заведени са 18 съдебни дела.
17 от регистираните жертви на домашно насилие са осъществили пръв контакт с Консултативния център, чрез Горещата телефонна линия и са заявили желанието си да им бъде помогнато.
Дългогодишните наблюдения на специалистите в Консултативния център показват висока толерантност към домашното насилие вследствие на съхранената все още патриархална структура на семейството, където е приемливо мъжът със сила да въведе ред, затова и най-често извършители са съпрузи, синове и бащи.
В Консултативния център по проблемите на домашното насилие в Разград в момента са регистирани 12 извършители на домашно насилие. Един от тях е от женски пол, а двама са доброволно самозаявили се. Останалите 9 извършители са насочени към Консултативният център чрез съдебно решенние, издадено от компетентен районен съд. С 12-те извършители са проведени 46 консултации с психолог. Мобилните приемни са подходяща възможност за включване на извършители от други населени места в програмата, които изпитват и материални затруднения да пътуват до областния град.
Сред докладваните случаи се наблюдават различни видове посегателства, най-често сред които е физическото насилие, а жертите споделят, че основният проблем е ревност, алкохол или имотни облаги.
В Разград е създаден и първият в страната Областен съвет за превенция на домашното насилие. Той е междуинституционална структура, която обединява усилията на компетентните институции в процеса на превенция с домашното насилие. Съветът беше създаден от членове на Областния съвет за превенция на домашното насилие в област Разград с цел по-бърза реакция и оперативност при решаване на проблемите.
На последното си заседание съветът реши да работи по-активно и с образователните институции – училища и детски градини, да въвлече здравни специалисти – лични лекари, медицински специалисти, спешни центрове, болници, медицински центрове.

Заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие

Заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие

Миналата седмица седем организации от Разград, София, Пловдив, Ямбол, Шумен и Свиленград се включиха в национална информационна кампания срещу домашното насилие. „Мълчанието НЕ е злато!“ е призивът, който ги обединява. Кампанията се финансира от Българския фонд за жените и обединява млади професионалисти, използващи различни подходи в работата си, но вярващи, че силата на информацията е най-доброто средство за защита. Младите хора са представители на Фондация „Джендър алтернативи“ – гр. Пловдив, Народно читалище „Делиорман 2014“ – гр. Разград, Център „Споделеност” – гр. Шумен, Български хелзинкски комитет – гр. София, Фондация „Подарете книга“ – гр. София, Читалище „Умение 2003“ – гр. Ямбол, Спортен клуб „Изида – Свиленград“ – гр. Свиленград.
Анализаторите отбелязват, че преживелите насилие жени и деца често премълчават за проблемите си поради страх, срам, икономическа зависимост, липса на подкрепа, липса на алтернативи за самостоятелен живот.
Представители и на седемте организации, инициатори на кампанията, са преминали успешно Академията за женски права FEMPOWER, проведена от Български фонд за жените през април
През следващите три месеца те ще се опитат да провокират общественото внимание към проблема чрез работилници с млади хора в неравностойно положение, форум-срещи с институции и професионалисти, спортни джендър инициативи, фотоизложба, „Дни на отворените врати“, улични кампании с доброволци, онлайн кампания в социалните мрежи. Предвижда се и изготвянето на общ „Призив за действие“ до държавните институции на национално ниво за ускоряване на процесите по ратифициране на Конвенция №210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Текстът е публикуван в бр. 40-41.

Оставете първия коментар към "Жертви на домашно насилие търсят психологическа и правна подкрепа"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*