РИМ – Русе пази копия на знамето на Червеноводската чета

Двете знамена бяха изработени по проект, в които участваха 40 студенти.

1-2Те бяха предадени на церемония на директора на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов. Те бяха ушити по проект на Спортно-туристическото и природозащитно дружество „Академик“, под егидата на председателя на Общинския съвет Русе чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. Жури с председател проф. Николай Ненов определи победителите – екипите на СУ „Васил Левски“ и на Клуб „Палитра“ към Русенския университет.
Около 40 студенти се включиха в различните дейности на проекта, каза ректорът проф. Велизара Пенчева. Хубавото на този конкурс е, че привлече много млади хора – както студенти, така и ученици, които се докоснаха до историята по различен от преподавания в училище начин.
Преподавателят по рисуване в СУ „Васил Левски“ Ивелина Димитрова и ръководителят на Клуб „Палитра“ Валентина Радева предадоха знамената за съхранение в музея и получиха грамоти. Представители на останалите участници в конкурса – ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“, ОУ „Тома Кърджиев“, Морския скаутски клуб „Приста“, Студентския дискусионен клуб „681“ и Клуба на студентите от специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“ също получиха свидетелства за участие. Любопитен факт от процеса на ушиването на знамената е, че най-малкият участник, включил се в бродирането, е на 3 години и 11 месеца, член на Морския скаутски клуб.
Церемонията беше заключителното събитие по проекта „Под знамето на Червеноводската въстаническа чета“, реализиран с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН – Социален проект на Еконт. Сред дейностите по него бяха освещаване на ушитите от всички екипи знамена в църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Червена вода, авто-велопоходът, преминал през 5-те румънски пристанища Гюргево, Зимнич, Турну Мъгуреле, Корабия и Бекет, от които на кораба „Радецки“ са се качили Ботевите четници, участие в 70-ия национален поход по пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица със знамената-победители, трасирането и маркирането на маршрута на Червеноводската чета с 4 информационни табла и 30 указателни табели и поход с 50 участници по пътя на четата с поклонение пред паметниците и паметните плочи на Тома Кърджиев, войводата Върбан Юрданов и учителката Донка Попхристова.
Материалът е публикуван в бр. 47.

Оставете първия коментар към "РИМ – Русе пази копия на знамето на Червеноводската чета"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*