Шуменски дванадесетокласници помагат на деца с диабет, тип 1

Габриел и Радостин

Габриел и Радостин ще завършат училище щастливи с успешната си разработка

Ангел Ангелов, преподавател по информатикаПрограма, чрез която родителите на деца с диабет могат да следят показателите на инсулиновите им помпи от разстояние чрез мобилни устройства, създадоха шуменски ученици. Радостин Маринов, Габриел Атанасов и техният преподавател по информатика Ангел Ангелов от СУ „Сава Доброплодни” направиха приложението, за да помогнат на десетки болни дечица, които се нуждаят от контрол при приемането на инсулин. Инициативата, дошла от Ваня Стоянова, майка на дете с диабет тип 1. „Синът ми е ученик на Ангел Ангелов и има щастието да учи в това училище. Това, което много пъти са виждали приятелите му от класа и приятелите му от Школата по информационни технологии, е как той прави хипогликемия.Това е остро и критично състояние, при което буквално за половин час, за минути той може да загуби съзнание и последиците да са много страшни. То е животозастрашаващо. Много пъти се е случвало да получа съобщение от него, без значение дали съм на работа, дали съм в града: „Мамо, ела веднага”. Имам моменти, в които нямам спомен как съм стигнала до училището. В един такъв момент се видях с момчетата на Ангел Ангелов и споделих, че съм чула за такава система.Синът ми е с инсулинова помпа, има и сензор на ръката. Системата прави връзка и препраща информацията. Сензорът измерва кръвната глюкоза на всеки пет минути. Тази информация я има на помпата, но той е дете, като се заиграе с другите деца, пропуска да погледне какво се случва с кръвната глюкоза и понякога ми се обажда много късно. Аз имам само минутки време за реакция.

Ваня Стоянова, майката

Ваня Стоянова, майката

В такъв критичен момент се видяхме с Ангелов и момчетата, казах им, че бих била най-щастливият човек на света, ако открият програмата, която препраща информацията от сензора на телефона ми. Мога да виждам данните, за да мога изпреварващо да взема мерки. Всеки възрастен може да се обади на учител, може да се обади на медицинската сестра, мога да позвъня на детето и да алармирам да реагира по подходящия начин. Вие знаете, че една хипогликемия много лесно може да бъде овладяна – със захарче, със сок, ако се реагира навреме.

Приспособлението

Приспособлението

Сега съм един от най-щастливите родители, защото детето ми учи в това училище. Преди две години шуменските скаути подхванаха кампанията „Деца помагат на деца”. Радо и Габо са в дванадесети клас, но за нас те са деца. Това, което те направиха, аз, като родител мога да оценя изключително високо. Програмата ще подпомага родителите на малките деца, които са в детски градини или ясли. Момчетата дадоха възможност на много родители да работят спокойно и да могат да видят кога има нужда да реагират, да следят стойностите на кръвната захар на децата си. Аз мога само да им бъда благодарна за всичко, което направиха”, разказва развълнуваната майка.
Ангел Ангелов, преподавател по информатика, обяснява подробностите на програмата. „Идеята ни е базирана на вече работещо приложение. На Запад от няколко години хората използват подобно. Това лято, благодарение на Община Шумен, отидохме на лагер, където се запознахме с родители и деца, страдащи от диабет, тип 1. С тяхна помощ ние успяхме да видим как работят системите. Решихме да подобрим това, което имаме като наличност. Платката улавя радиосигнала от сензора на ръчичката на детето. Той подава радиосигнал към инсулиновата помпа, която е на кръста му. Към телефона му има закачена платка, която е стандартна и се използва за много дейности. Платката черпи много енергия от телефона на детето. Решихме първо да работим по този проблем и се сетихме за стари платки, които ползваха компютрите за първите безжични мишки. Тези платки изискват много по-малко ток от телефона, така че удължихме живота на батерията на телефона.

Преподавателят и учениците

Преподавателят и учениците

Другото, върху което работим в момента, е място, т.е. хост и сървър, който да поддържа много потребители на едно място. Информацията, от много сензори, такива каквито има на ръката на Кристиян, постъпват на едно място. То да е на български език, така че да е лесно за ползване от родителите, докторите, които се грижат за тези деца. Мястото да събира данните и те да бъдат категоризирани по групи, които ще определят родителите и лекарите – по възраст, по пикови моменти от състоянията на децата по месеци, по дни и т.н. До момента съществуващите приложения използват места, които не са на обособен за тази цел хост, а всеки самсе грижи да ги инсталира на собствен хост. Това е трудоемко от една страна, от друга – не всеки родител има познанията да направи подобно нещо. И третото нещо, върху което работим в момента, е програма, която да изпраща от нашия сървър информация към телефона на родителя, а оттам да бъде изпращана към смарт часовника му, така че при пикови стойности – рязко повишаване на кръвната глюкоза или спад, той да започне да вибрира. Така родителят няма да бъде ангажиран постоянно да гледа показателите. Това е разработено към момента, ще гопуснем свободно да бъде ползвано от родителя за обратната връзка. Той ще може да получава информация на часовника си и ще може да контролира от разстояние помпата на детето. Опасенията ни, свързани с това цялото действие, е със защитата на устройството, помпата.
Нашите опасения са, че връзката винаги би могла да бъде нарушена. Работим върху това да няма намеса на друг тип устройства в комуникацията между часовника на родителя и помпата на детето, да бъде подадено точното количество инсулин на детето само от родителя, не от друг човек. Към момента нашата програма ползва само семейството на Кристиян, но скоро ще бъде достъпна за неограничен брой посетители”, разказа в подробности за иновацията преподавателят Ангелов.
Габриел и Радостин споделиха, че са доволни, че ще помагат на болните от диабет деца. Тази година те ще са абитуриенти и ще завършат средното си образование, щастливи с постигнатия успех.

Оставете първия коментар към "Шуменски дванадесетокласници помагат на деца с диабет, тип 1"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*