Старопечатни издания от далечното минало пази плевенско читалище

Старопечатните книги

Творческият колектив преплита успешно в работата си традиции и съвремие

Маргарита Лазарова

Маргарита Лазарова

В Деня на народните будители в Регионалния исторически музей – Плевен беше представена книга, свързана с живота и дейността на именития културен и обществен деец Нестор Марков. Имаше и изложба на учебници от ХIX век. Библиографията „Нестор Марков (1836 – 1916)” е дело на проф. Мария Младенова. Реализацията е по проект на РИМ – Плевен „Възрожденецът Нестор Марков и плевенските будители“ и стана възможна с финансовата подкрепа на Община Плевен. Партньор по проекта е НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен.
В своя труд проф. Младенова припомня, че Нестор Марков е роден в малкото родопско селце Иробас до Хасково. През 2016 г. се навършват 180 години от рождението и 100 години от смъртта му. Името на този възрожденец се свързва с Плевен още от 1867 г., когато той е изпратен като главен учител в Плевен. С будния си ум, веднага насочва дейността си към реформиране на учебната, просветната и културната дейност в града.

Балетен спектакъл

Балетен спектакъл

През есента на 1869 година Нестор Марков инициира създаването на плевенското читалище „Съгласие”, като написва и неговия устав. Той е основоположник и на театралното дело в града. Със своите ученици Нестор Марков разучава пиесата „Многострадалната Геновева” и подготвя два от първите си учебници – „Малка аритметика” и „Собрание аритметически задатъци”. Много от ценните документи, включени в библиографията, се съхраняват в библиотеката на читалище „Съгласие 1869”.
На 1 октомври т.г. читалище „Съгласие – 1869“ отбеляза своя 147-ми рожден ден. Редовната годишнина, която вписва в атестата му оше творчески успехи и награди, още по-голяма признателност от плевенчани. Защото няма наш съвременник, докоснал се веднъж до съхраняваното тук книжовно богатство, да не се вълнува, че „и ний сме дали нещо на света”.
Последната награда, присъдена на колектива и получена от секретаря на читалището Маргарита Лазарова, идва от националната конференция, организирана от БАРОК (Българска асоциация на работодателите в областта на културата) на тема „Достъпът на младите хора до култура, предизвикателство към читалищата”. Специалната награда за читалището в „ПроКултура – 2015“ бе присъдена в категория „Танц“ за балетния спектакъл „Приказка за Пепеляшка“, осъществен през творческия сезон 2014 – 2015 година. Този творческия сезон освен, че бе юбилеен за читалището, юбилеен бе и за Балетната школа, която тогава празнува 60 години. На този юбилей бе посветен специалният спектакъл „Приказка за грамофона“. По стихове на трима плевенски поети бе организиран конкурс-рецитал. От сцената звучаха любими стихове на Николай Ракитин, на Цветан Спасов, на Иван Радоев. Имената и на тримата поети носят културни институти в града – читалище, училище и театър. Отличени бяха много от участниците в конкурса, деца на различна възраст от плевенски училища. „Хубост за бъдни времена“ бе осъществения проект на Фолклорния ансамбъл „Мизия“ с ръководител Михаил Денев. Най-младата формация на плевенскотко читалище, вокална група „Арлекино“ с ръководител Виолета Боянова, също показа своите възможности. В спектакъла участва и специална група от държавния куклен театър към драматичния театър „Иван Радоев“.

Малки балеринки

Малки балеринки

Мащабен е и проектът „Децата на Плевен“, осъществен и финансиран по специална общинска програма в областта на културата. Участваха всички творчески състави и салонът на читалището, ремонтиран и обновен миналата година с пари, спечелени по проект, оживя с детските таланти. След тазгодишната лятна ваканция, ръководството на читалището подготви участието в обучителния семинар на Министерството на културата по европейска програма за култура „БГ 08“. Припомням, че читалище „Съгласие – 1869“ е партньор по тази програма на регионалната библиотека във Велико Търново. Същността на програмата е съхраняване на книжовното наследство и осигуряване на достъп до него чрез дигитализация. А книжовното богатство на читалище „Съгласие – 1869“ е събирано почти век и половина. Под покрива на собствената му сграда в центъра на Плевен, строена от 1942-ра до 1946-а година, са подредени над 240 000 тома литература. Особена гордост за стопаните тук е сбирката от старопечатни издания, чието начало слага през 20-те години на миналия век будният и работлив уредник, плевенчанинът Иван Данов. Ценната колекция от старопечатни издания включва 1153 библиотечни единици, 18 ръкописа, 3 пергаментни листа, книги на чужди езици, всички издадени до 1878 година. Плевенската колекция е в основата на класификацията на известния български библиограф Маньо Стоянов за редки и ценни старопечатни издания. „Основании геометрии“ е единствен екземпляр в страната. Ценен е и „Календар 1617г.“, печатан в Москва, пергаментния лист от Четвероевангелието – „Евангелие от Йоана от XIII век. Много интересен е Вечният календар от 1818-а година. В колекцията са представени и редица списания, печатани от българи в чужбина като „Любословие“ от 1844 г., „Смесена китка“ от 1852-а. Има и вестници, сред които „Цариградски вестник“ (1852 г.), „Дунавски лебед“ (1860), „Тъпан“ (1868 г.). Иван Данов е събирал и фотографии, семейни снимки, търговски писма, тефтери, портрети – едно безценно богатство и автентичен разказ за духовния живот на българина преди освобождението ни от турско робство.
Тази сбирка пази аромата на далечното минало. Екипът на библиотеката обръща поглед към традициите на културното средище и на селищата в Плевенския край, възражда някои от тях в живота ни днес, обогатява ги със съвремие, търси нови идеи. Една такава идея е да се насърчава четенето от най-ранна вързраст на децата – идея, подхваната и от останалите осем читалища в града. Библиотеката има базовата основа за това – богат книжен фонд, и тукашните професионалисти се стараят да привлекат повече деце и юноши в читалищните зали, ръководейки се и от Програмата на Министерството на образованието. Друга позабравена форма за работа с младите са литературните кръжоци, съществувала още в началото на миналия век. Това се опитват да възродят сега в НЧ „Съгласие 1869” и са решили да го нарекат „Слово”, нали в началото на сътворението на света е било то – словото. Добре приемана форма на работа е и представянето на новоизлезли от печат книги на известни плевенски и български автори. Дарявайки по няколко от своите книги, те обогатяват фонда на библиотеката. Защото, не е тайна, че болка на всички читалища е, че не им достигат пари за нова литература. Затова дарителството се приема с най-голяма охота.

НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен

НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен

По презумпция читалищата са възникнали и възникват като духовни средища – места за четене, за ограмотяване и самообразование, за театър. Нестор Марков събира ентусиасти от града – занаятчии, търговци, учители, които слагат началото на читалище „Съгласие”, което в момента е най-голямото и най-старото в Плевен, и започват да работят за образователното извисяване на българина. Главният библиотекар в края на XIX и началото на XX век е Петър Ненков, чиито принос в читалищната дейност се мери с въвеждането на универсалната десетична класификация на книгите и прави библиотеката ни член на Международния библиографски институт в Брюксел. Иван Данов пък слага началото на много ценната сбирка от старопечатни книги, които са пропити с аромата на Възраждането и духа на българщината от преди почти век и половина.

Оставете първия коментар към "Старопечатни издания от далечното минало пази плевенско читалище"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*