Габрово е българският кандидат за Европейска зелена столица – 2018 г.

Габрово

За наградата се борят още 14 града от Германия, Швеция, Италия, Португалия и Литва
Габрово ще се състезава с 14 европейски града за екологичната награда на Европейската комисия – „Европейско зелено листо“ за 2018 година. Това е единствената българска кандидатура, тя е официално приета и ще се оценява от екип от 12 независими експерти.
Сред конкурентите му са албанският град Кукъс, белгийският Льовен, германският Лудвигсбург, шведският Ваксьо, италианският Гроталие, испанските Лорка и Жирона, португалските Оливейра ду Оспитал, Барейро и Фундао, литовските Алитус, Йонава и Таураге.
Кандидатите ще бъдат оценявани по следните критерии: зелена икономика, енергийни характеристики, мобилност, биоразнообразие, качество на въздуха, управление на отпадъците, управление на питейните и отпадните води, добри практики. След като се оценят всички предложения, ще бъдат подбрани няколко кандидатури, от които ще бъдат излъчени до двама финалисти.
Габрово се представя в сферите: енергийната ефективност, подобрения в транспортната достъпност и градската среда, управление на зелената система, новоизградено регионално депо за отпадъци и реализация на проекта за воден цикъл.
Носителите на екологичната награда ще бъдат обявени през юни месец следващата година на церемония в германския град Есен, който е Европейска зелена столица на 2017 г.
В конкурса „Европейско зелено листо“ могат да участват градове с население между 20 000 и 100 000 души. Инициативата отличава постиженията в ,,зеления растеж“, като наградата се присъжда на онзи град, който е приложил най-добре зелените идеи.

Оставете първия коментар към "Габрово е българският кандидат за Европейска зелена столица – 2018 г."

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*