Български и монголски полярници ще издигнат паметник на кирилицата

Сн.: btv

Той ще пази в капсули пръст от свещени български места, вкл. и от гроба на хан Кубрат

 

Започна 25-ата юбилейна антарктическа експедиция. Тя ще замине на 6 януари 2017 г., за ледения континент, водена от проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт. В нея ще се включат Николай Петков и Дойчин Боянов, които ще изкачват върхове с имена Симеон, Борис и Левски в планината Тангра на остров Ливингстън.

Тя си поставя задачата да изгради първия паметник на кирилицата там. Той ще изобразява част от буквите, както и лицата на св. св. Кирил и Методий. В него ще бъдат вградени капсули с пръст от българските столици – Плиска, Преслав, Велико Търново и София, от Варна и от гроба на хан Кубрат. В България монументът ще бъде осветен от православна църква.

Паметникът е с височина 2,30 м. Ще бъде превозен със самолет от най-близката суша – Пунта Аренас, най-южния град в Чили, а до самия континент ще достигне с кораб и лодки. Той ще пресъздава кирилицата, защото според проф. Пимпирев, тя е най-стойностното нещо, което България е дала на света. Любопитно е да се знае, че монументът ще бъде захванат за скалата с нитове, няма да се отливат бетонни постаменти, те са недопустими заради изискванията за опазване на околната среда.

В издигането му вземат участие, освен български и монголски полярници. Монголската страна подкрепя инициативата, тъй като е една от малкото неславянски страници, които си служат с кирилица.

Първата група полярници вече е на ледения континент, тя отпътува още през ноември със задача да разконсервира базата „Св. Климент Охридски” и да я подготви за юбилейната експедиция.

Българската арктическа програма вече е утвърдила присъствието си на ледения континент, над 1300 обекта там носят български имена. Този факт е от изключителна важност за немалкия брой туристи, които вече правят ледени екскурзии и опознават континента чрез българските имена на обектите там.

Оставете първия коментар към "Български и монголски полярници ще издигнат паметник на кирилицата"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*