Желяз Турлаков: Правете всички прекрасни неща, които ви вдъхновяват, не посягайте към наркотиците

Това е посланието към младите хора, а към родителите – да общуват откровено с децата си
Желяз Турлаков е на 41 години, основател е на Общност „Ново начало”, завършил е философия в НБУ, има магистратура по клинична социална работа, специализирал е групова анализа към Университет „Зигмунд Фройд“ – Виена, асистент по психодрама. Терапевтът гостува в Разград по покана на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно – информационен център към Община Разград, заедно с трима млади мъже, преминали успешно през рехабилитационна програма за зависими. Те проведоха две срещи – с ученици от града на тема: „Разговор от първо лице. Истината за наркотиците”, и с учители и родители. Присъстващите се обединиха около необходимостта повече институции да бъдат ангажирани и да действат в координация за превенцята, лечението и рехабилитацията на употребяващите наркотични вещества.

Среща на ученици с представители на „Ново начало”– Г-н Турлаков, разкажете накратко каква е Вашата история, как от бивш наркоман станахте ръководител на наркокомуна?

– Не искам това да бъде акцентът на нашия разговор. Трудно е да разкажеш какво е да си зависим. Трудно е дори да си го представиш. Никой не може да каже коя доза те събаря, кое те плъзга надолу, колко си виновен, колко се срамуваш, колко гняв и страх те задушават… Това отдавна няма такова голямо значение за мен. Важното е, че има начин да излезеш, да продължиш, да се преобърне негативната и безпомощна ситуация, в която се намират много страдащи и техните семейства. На мен това ми отне 10 години – този период от моя живот приключи окончателно през 2001 година. Навремето, когато бях наркозависим, нямаше специализирани места за лечение в България и повечето момичета и момчета ходеха в чужбина, – Испания, Италия, Западна Европа. Нямаше такава гласност и информация по този проблем. Още тогава имах желание и намерение у нас да бъде създадено нещо подобно. Когато започна моят път на възстановяване, усещах, че има нужда в България да се създаде терапевтична общност. Нещата тръгнаха със съмишленици и близки хора – първо на едно място, после на друго, наехме къща, започнахме да събираме хора, да им помагаме. Минахме дълъг 15 – годишен път.
– Какво представлява вашата терапевтична общност, известна сред хората като наркокомуна?
Среща с учители и родители с представители на фондацията– Терапевтична общност „Ново начало“ е програма за рехабилитация на зависимости и част от дейностите на фондация „Ново начало“, член на европейската федерация на терапевтичните общности (EFTC). Проектът „Ново начало“ е пионер в областта на психо – социалната рехабилитация в България и съществува от 2005 г. Структурата и дейностите на общността са проектирани да водят зависимите личности към пълната промяна на тяхното поведение и предходен начин на живот. Екипът ни от специалисти е отдаден на мисията да осигурим необходимото за участниците в програмата, като предлагаме интензивна първокачествена психотерапия. Възстановяването започва с процес на учение, който води индивида към прозрения и умения, които са необходими, за да бъде успешен през целия път на рехабилитация. Възгледът на терапевтична общност „Ново начало” е да разглежда участниците в програмата като лица, страдащи от деструктивен процес, който влияе върху всички аспекти на живота им. Често първата стъпка в процеса е помощта при преодоляването на чувствата на вина и срам, които често стоят между тях и освобождаването от зависимостта. Дългосрочната рехабилитация в общността е осеммесечна. Програмата включва няколко етапа, като основният е откъсване на зависимия от хора, места и събития – част от модела на поведение, свързан с употребата на наркотици. В общността се извършва професионална психотерапия с различни методики като психодрама, групов анализ, когнитивно – поведенческа терапия. Програмата е 24-часова. В нея има различни етапи и нива, през които трябва да премине всеки участник, за да отиде в т. нар. втора фаза – на ресоциализацията. Успешно завършилите програмата посещават дневен център в София. Те вече живеят по домовете си и поетапно се отделят от програмата. Необходими са близо две години, за да се говори за излекуване на зависимия.

Оставете първия коментар към "Желяз Турлаков: Правете всички прекрасни неща, които ви вдъхновяват, не посягайте към наркотиците"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*