Вяра Косева: Не спираме да почитаме паметта на Ботев!

НЧ „Христо Ботев – 1908” – Русе организира ежегодно семинар по българските места в Букурещ

2– Кога и как се отказа от музейните дела и стана читалищен деятел?

– В читалище „Христо Ботев 1908” започнах да работя след закриването на музея през 90-те години на ХХ век. Причините за това бяха конюнктурни, за да се освободят от неудобните служители. През 1992 г. в читалище „Христо Ботев – 1908” се пенсионира служител, обявиха конкурс, аз се явих. Бях един от седемте кандидати. Спечелих конкурса и започнах работа. Сърцето ми остана в музея, защото там бях свършила много неща. Оставаше ми само да седна и да си оформя един дисертационен труд. През 1989 г. в Русе се проведе научна конференция „Етнографията и българския град”. Тогава бяхме направили вече „Музея на градския бит”. Научната конференция се състоя тук, заради постиженията ни в изследването на градския бит.
С времето преодолях огорчението, за една година успях да се пренастроя. Библиотечната работа ми беше близка. В онези години настанихме читалището в двете големи помещения, в които е и до днес. Започнах да работя, подкрепена от група съмишленици.
В читалището ми харесва свободата да се работи без ограничения. То е самоуправляваща се единица. Специализацията ми по етнография, опитът ми от музея много ми помогнаха в новото поприще. Другото, което ми допадна бе, че и тук можех да упражнявам знанията си по история.
– Много приятно впечатление прави факта, че малкото фоайе на читалището е превърнато в художествена галерия. Какви клубни дейности се осъществяват в НЧ „Христо Ботев – 1908”?
– Във фоайето картините си излагат хора с интелектуални затруднения, които са талантливи и самобитни художници. Една от тях е Ина Ошахова. Тези млади хора нямат достъп до галериите, затова ние им предоставяме това читалищно пространство.
Като всички други читалища и ние имаме клубни дейности. В клуб „Читалищно междучасие” работим с деца и младежи, мероприятията имат за цел надграждат наученото в училище.
В „Под читалищната стряха” сме обединили неправителствените организации, с които работим: Национално дружество „Традиция”, Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (РСОСЗР), Общобългарски комитет „Васил Левски”, „Съюз на свободните писатели”, детски градини и др. Правим творчески срещи, изложби, вечери по различни теми.
„Традиции и съвременност” е клуб с ръководител Георги Николов. Той е член на проверителната ни комисия, но и на НД „Традиция” и РСОСЗР. С него организираме възстановките на историческитe събития. Заедно работим по предстоящия през 2018 г. юбилей на читалището – 110 години от основаването му.
Имаме литературни клубове, организираме четения, участваме в различни сборници, имаме и собствени издания.
1. Dance Formation „Star Dance” Много състави е имало към читалището – и фолклорни, и танцови, и певчески. От 12 години към читалището работи Dance Formation „Star Dance”. Той е нашата голямата гордост. Само през 2016 г. е получил 17 купи. За съжаление го финансираме самостоятелно и само с подкрепата на родителите. В Star Dance танцуват около 50 деца и дори девойки, завършили училище. Липсват ни само атрактивни костюми. В първите години за концертите наемахме малка зала, но от 4 – 5 години пълним голямата зала на Доходното здание. Тя ни се предоставя безвъзмездно от общината.
Към читалището функционира и Фоклорна група „Русчуклийска китка”, участниците са на пенсионна възраст, членове един пенсионерски клуб.
– Как се свързахте с българската общност в Румъния, защото читалище „Христо Ботев – 1908” много активно работи с нея?
– Преди около 3-4 години в читалището дойде един българин Ангел Тодор, наследник на преселници в Румъния. Той дойде по препоръка на Общобългарския комитет „В. Левски”. Помоли за съдействие и методическа помощ. Преди две години дойде отново, помоли да го снабдим с материали, за да участва в предаване по Румънската националната телевизия по повод 3-ти март. Помогнахме му много, снабдихме го с юбилейни издания на Комитет „В Левски”, предоставихме му униформата на Ботев, знамена, материали от нашето читалище.
С румънските приятелиРеших и аз да го помоля за съдействие, да ми даде информация за фестивали за модерен балет в Румъния. Оказа се, че той е родом от град Александрия, където се провежда фестивал „Стъпките на танца”. За участие в него трябваше да се изготви портфолио, защото участниците се допускат след подбор. Приготвихме си портфолиото, допуснаха ни и се явихме на фестивала.
Ангел Тодор беше организирал млади българки, които да придружават състав и да ни превеждат от румънски. Девойките също се оказаха потомки на преселници. Те говореха един архаичен български език. Оказа се, че имат сдружение „Български корени”, към което функционира фолклорен ансамбъл. Поканихме ги на фестивал в България и така се зароди сътрудничеството ни. Оказа се, че представителите на сдружението контактуват с всички български преселници, особено с тези от Западна Румъния, от областта Банат.
Ангел е съветник на българския депутат Николая Мирча, който за съжаление почина преди месец. Българската общност е представена в румънския парламент.
– Вашето читалище никога не спира да поддържа и възкресява паметта за своя патрон. С тази цел ли създадохте пътуващите семинари?
Поклон пред паметта на героите– Идеята за пътуващия семинар възникна през 1999 г., когато беше открит паметника на Васил Левски в парка „Херастръу” в Букурещ, в близост до паметника на Христо Ботйов. Чест е за мен да имам заслуги за откриването му. Много бях горда, когато усетих, че това място ще бъде паметно за онези българи, които милеят за възрожденското минало. Разбрах, че ще бъде добре да показвам на хората паметните места на възрожденската ни история в Румъния. Съседката ни е била втората родина за нашите възрожденци. Оттогава на всеки 2 юни отбелязваме паметта на Ботев и на загиналите там, на паметниците на двамата велики българи.
Скоро ми се обади Боян Ботев, наследник на брата на Христо Ботев, Кирил. Казах му, че догодина имам намерение пътуващият семинар да посети паметните български места в Браила, Галац и Тулча.
Да, така е, ние, от НЧ „Христо Ботев – 1908” никога не спираме да почитаме паметта на нашия патрон, защото смятам, че той от великите българи!

Оставете първия коментар към "Вяра Косева: Не спираме да почитаме паметта на Ботев!"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*