Боян Ботйов: Хората като Ботев крепят националното ни самочувствие

Наследникът на Ботевия род бе гост на учениците по повод 25-годишнината на
ГПЧЕ „Екзарх Йосиф”

2„Както окото е потребно за светлината, ухото за звука, а разумът за разбирането и на най-простите истини, така също науката, образованието и развитието са потребни за който и да е народ, за да достигне до известна степен на своето благосъстояние…“.
Ако в Министерството на образованието си сложат този цитат на Христо Ботев на главния вход и го прочитат от време на време, може би ще има малко по-добри резултати за училищата в България. Това сподели Боян Ботйов – наследник на Ботевия род и син на Кирил Ботев, брат на великия български революционер и поет, на среща с ученици от X клас в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград. Той бе един от гостите на училището по случай 25-годишнината на гимназията и разказа на учениците любопитни и неизвестни или спорни моменти от неговия забележителен житейски път.
3Като председател на Общонародна фондация „Христо Ботев”, Боян Ботйов разказа на учениците за дейностите на фондацията по проучването, съхраняването, популяризирането и пропагандирането на делото и идеите на Христо Ботев и неговите четници и сподвижници. Той сподели, че това е второто му гостуване в Разград. През 1999 година Боян Ботйов е бил в лудогорския град за учредяването на клуб „Христо Ботев” към фондацията, на който председател станал настоящият директор на Езиковата гимназия Пейчо Георгиев. Боян Ботйов представи пред учениците и преподавателите им документалния сборник, свързан с живота на Христо Ботев и неговите четници, личното тефтерче на поета и албум на паметниците на Христо Ботев в България и чужбина. В този албум на цяла страница е представен и Разград, с трите паметника на поета-революционер – в двора на едноименното училище в града, в градския парк и в Художествената галерия. Ботйов отбеляза, че паметниците на Ботев в страната и в чужбина са около 120. Любимото стихотворение на Боян Ботйов е баладата „Хаджи Димитър“. На въпрос за какво ни е нужен Ботев, той сподели, че хора като него крепят националното ни самочувствие, те са отдали живота си за една велика кауза – свободата на Отечеството.
555Освен Боян Ботйов, гости на учениците бяха: дългогодишният директор на гимназията Йорданка Господинова, проф. Пламен Радев, писателката Деница Дилова, поетите Дулинко Дулев, Иван Димитров и Пламен Панчев, бившите възпитаници на училището Александър Евгениев, Илиян Марков, адвокат Стоян Димитров и Митко Ханчев. Те дадоха ценни съвети и напътствия на младите хора за живота и професионалното им развитие.
Празничните прояви приключиха с тържествен концерт от ученици на гимназията в салона на читалище „Развитие”. На тържеството директорът на гимназията Пейчо Георгиев връчи почетното отличие „Екзарх Йосиф“ на нотариуса Роска Иванова. Наградата й се присъжда за дългогодишната й благотворителна дейност в полза на учениците от Профилираната гимназия за изучаване на чужди езици. През последните осем години тя осигурява стипендии за ученици от гимназията, които са сираци и полусираци. Боян Ботйов пък връчи на директора на гимназията почетен знак на фондация „Христо Ботев“.

Оставете първия коментар към "Боян Ботйов: Хората като Ботев крепят националното ни самочувствие"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*