Адът Хитрино: Трагедията на една община

сн.: Николай Николов

Две деца останаха сираци, жена загуби сина си и мъжа си, 29 души са ранени, петима са в критично състояние
Погребаха шестима от загиналите в съседни села
Дениз Танеров Юнузов- 18 г.
Анифе Алиева Мехмед- 53 г.
Танер Юнузов Ахмедов- 42 г.
Акиф Рагуб Рагуб- 44 г.
Фейме Аляйдин Сали- 41 г.
still001Това са имената на петте от седемтежертвите при дерайлирането на цистерна и последвалия пожар в село Хитрино на 10 декември. Официално до момента са идентифицирани само петимата. За останалите двама загинали се чакат резултатите от ДНК експертизата.
Две деца останаха сираци, жена загуби сина си и мъжа си в трагедията, станала в 05:37 часа в събота. 29 души са ранени, петима от които са в критично състояние. Десетки са сринатите до основи къщи. Стотици сгради са с щети. Такава е жестоката равносметка след ада в Хитрино.

Сн.: Николай Николов

Сн.: Николай Николов

България обаче е с Хитрино. Стотици се готвят да се притекат на помощ за разчистването на отломките. Всички акции за подпомагане на хората и доброволческите действия за възстановяване на щетите след тежкия инцидент ще се координират от Областния щаб за защита на населението при бедствия и аварии под ръководството на областния управител Донка Иванова. На заседание на щаба беше решено всички доброволчески инициативи да се извършват след съгласуване с областния щаб, с цел недопускане на хаос и инциденти, съобщиха от пресцентъра на губернатора. Телефонът за връзка с щаба е 0885 921 778.
Със заповед на областния управител Донка Иванова в община Хитрино е обявено бедствено положение, което ще остане в сила до приключване на операцията по обезвреждане на цистерните. Към момента е организирано подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв.Тясе отпуска при инцидентно възникнали обстоятелства по реда на Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане. На този етап за нуждаещите се хора се събират минерална вода и трайни хранителни продукти. За сборен пункт е определена многофункционалната зала в село Венец.

сн.: Николай Николов

сн.: Николай Николов

На по-късен етап, след като се обезопаси районът, ще бъде направена оценка на потребностите и ще бъдат обявени акции за събиране на дрехи и други стоки от първа необходимост. На всички жители на село Хитрино ще бъдат осигурени пакети с 10 вида хранителни продукти по Оперативна програма „Храни“. Те ще бъдат раздадени след връщане на хората по домовете им. По информация на директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова, към момента не се налага организирането на спешна кръводарителска акция. Но Кръводарителския център към шуменската болница продължава да работи и всеки, който желае, може да направи дарение. Мобилната автоматична станция на Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) от Варна продължава да измерва нивата на въздуха в района на аварията. От неделя вечерта се отчитат нормални нива на показателите на въздуха, каза директорът на РИОС Евелина Шишманова. Замерванията в района на Хитрино ще продължат и занапред.

Сн.: Николай Николов

Сн.: Николай Николов

След приключване на операцията по обезопасяване на цистерните ще бъде извършен оглед в къщите и дворовете в Хитрино от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните. При констатирани случаи на умрели животни, ще бъдат предприети мерки за тяхното обезвреждане в екарисажа, каза директорът на ОДБХ д-р Катя Райкинска. Тя съобщи, че към момента няма постъпила информация при тях за мъртви или болни животни. От страна на Регионалната здравна инспекция ще бъде извършен контрол на водоизточниците в района, ще бъдат взети проби за показателите на водата.

Сн.: Николай Николов

Сн.: Николай Николов

По информация на началника на Регионалното управление на образованието Светлана Милева учебният процес в училището в Хитрино ще бъде преустановен, докато е необходимо. Министерството на образованието и науката е изразило готовност да предостави финансови средства за ремонт на сградата на училището. Със заповед на министъра е сформирана и група за психологическа подкрепа, която ще работи на място след възстановяването на учебния процес.
Кметовете на общините в област Шумен изразиха пълната си подкрепа и готовност за съдействие към жителите на община Хитрино. При необходимост те ще участват с техника и с доброволните си формирования във възстановителните операции, ще помогнат с финансови средства и строителни експерти. Националният омбудсман дари на кмета на Хитрино Нуреден Исмаил 550 ваучера за храна на стойност 1100 лева, които ще бъдат раздадени на нуждаещите се. Беше открита и банкова сметка за дарения

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF „Търговска банка Д” АД

4

Сн.: Николай Николов

В деня на траур стотици роднини, близки и приятели се събраха в Томбул джамия, за да изпратят в последния им час шестима от загиналите при трагичния инцидент в Хитрино. Молитвата „Дженазе намаз” прочете мюсюлмански духовник от Турция. На заупокойния ритуал присъстваха депутати от ДПС, сред които бяха зам.-председателят на партията Ахмед Ахмедов, Четин Казак, Бюнямин Хасан, Седат Кадир, лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, депутатите от партията Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, представители на местната и държавна власт.
Шест от пострадалите в Хитрино остават в болницата в Шумен, единият от пациентите е в по-тежко състояние, но е стабилизиран. Други двама бяха изписани. Министърът на здравеопазването каза в Шумен, че РЗОК е създала организация аптеките да отпускат на жителите на Хитрино необходимите лекарства и консумативи без представяне на рецептурни книжки. Той съобщи още, че шуменската болница и тези във Варна, които са приели пациенти от Хитрино и са извършили спешни дейности за тяхното лечение, ще бъдат финансово компенсирани от Здравната каса.

Сн.: Николай Николов

Сн.: Николай Николов

Правителството отпусна 10 млн.лв. за преодоляване на последствията от инцидента на територията на община Хитрино. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. По бюджета на Министерството на труда и социалната политика са осигурени 5 млн.лв. С тях чрез фонд „Социална закрила“ ще се финансират целеви социални програми за местното население, по предложение на Община Хитрино. Отделно по бюджета на Община Хитрино са предвидени 5 млн.лв. за изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонт на общинска собственост, включително инфраструктурата в селото.

Оставете първия коментар към "Адът Хитрино: Трагедията на една община"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*