Плевен отбеляза 139 години от Освобождението си

Кметът на община Плевен Георг Спартански: Националният ни идеал може да е само един – за чиста и свята република, както ни завеща Апостола!
Слънчево, но студено утро събуди Плевен на 10 декември – Денят памет! Денят на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение, тази година бе белязан и от ужасната трагедия, сполетяла шуменското село Хитрино. Плевенчани останаха безмълвни пред новината за пострадалите в инцидента българи. Безмълвни пред подвига на онези 30 000 воини, дали живота си за Освобождението на града ни преди 139 години са и тези повече от 160 паметници, съхранили героизма на предците ни, на онези 200 000 загинали солдати във войната от многонационалната армия, донесли на щиковете си свободата ни. Пред подвига на всички тях се прекланяме в десетия ден на декември. Защото за нашата свобода се жертваха руси, украинци, молдовци, беларуси, румънци, поляци, фламандци, войни от Задкавказието и Прибалтийските републики. Безмълвни, с минута мълчание плевенчани, изпълнили отрано централния площад „Възраждане”, сведоха глави пред Мавзолея – костница „Свети Георги Победоносец”, станал символ на града.
С панихида, отслужена от плевенския митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници, започна тържественият ритуал по повод 10 декември – този велик в историята ни ден, предизвестил успешния край на Руско-турската война. Редом с гражданите, на площада да почетат годишнината дойдоха народните представители Найден Зеленогорски – три мандата кмет на Плевен, Владислав Николов и Васил Антонов, както и бивши кметове, управлявали по различно време града ни. Тук бяха техни превъзходителства посланиците на Русия Анатолий Макаров, на Беларус Владимир Воронкович, на Молдова Щефан Горда, на Украйна Микола Балтажи, Генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, официални делегации от побратимените ни градове Брест, Беларус, и Ростов на Дон, Русия, областният управител на област Плевен Ралица Добрева, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници.
В поздравителното си слово към присъстващите по повод годишнината кметът на Общината Георг Спартански се обърна с думите: „Нашите политици и всички ние като народ трябва да си дадем сметка, че в това бурно и напрегнато време можем да оцелеем и да просъществуваме само ако сме единни, ако имаме национални цели и идеали. Винаги сме били силни, когато сме били единни. Нека не забравяме заветите на своите предци, нека да помним, че те са ни завещали Съединението да прави силата. Нека да намерим своята обединителна национална цел, своя национален идеал, а той може да бъде само един, какъвто ни го е оставил великият Апостол на свободата Васил Левски – за чиста и свята Република. Нека да загърбим ежбите и дребните политически страсти, да си подадем ръка и да работим за бъдещето на Плевен и България, да я оставим процъфтяваща, мирна, горда и свободна на своите деца. Нека да работим със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето”!
Посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров също приветства домакини и гости по повод 10 декември. Той благодари на плевенчани, че се грижат за паметниците и пазят жива паметта на загиналите за Освобождението на града, за онези месеци останали в историята като „Плевенска епопея”.

Оставете първия коментар към "Плевен отбеляза 139 години от Освобождението си"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*