Турски майстори демонстрираха древни занаяти и умения в Шумен

Демонстрации в Драматичен театър „Васил Друмев”

Едирнекяари, тугри, ебру бяха сред впечатляващите изкуства, които творците се опитват да съхранят

Традиционно рисуване върху дърво

Традиционно рисуване върху дърво

Майстори на древни турски занаяти демонстрираха умения в Шумен. В сградата на Драматичния театър „Васил Друмев” те подредиха свои творби и на посетителите обясняваха тънкостите на майсторлъка си. Едирнекяари представи Мехтап Джьомерт, която от години практикува това изкуство. Разказа как около ХVIII век в Одрин доста семейства са се изхранвали с рисуването върху дърво, именно това представлява едирнекяари – изографисване и рисуване върху дърво, кожа или картон. Днес този занаят вече не е толкова приложим, тъй като се е ползвал основно върху скринове, сандъци, бижутерийни кутийки и дори каруци. Сред най-известните рисунки, които се правят, е лалето – специфично за турската култура, други цветя също са били предпочитани – единични или на букети. Лодки и платноходки са били рисувани като символ на идващите от изток, които пренасят красотата на морето. Днес вече такива майстори почти няма, споделя още Мехтап Джьомерт. Разказва как сандъците през миналите векове са играли ролята на днешните каси. В тях са подреждали, разбира се, чеиза, но и най-ценните предмети на жената – сватбения накит за глава, косичка от детенцето, фотоалбуми и много други. Джьомерт показа семейните сандъци, които е ползвала още нейната прабаба, когато пристигнала от Крим в Турция. След ХVIII век майсторите на едирнекяари решили да изработват малко по евтини предмети, за това обковавали капака с ламарина. Боята също вече не била толкова качествена. Тогава хората живеели в голяма бедност и не можели да си позволят качеството на скриновете от ХVII век. В ХХ век вече сандъците не са така предпочитани и майсторите започват да изработват ажур – поставки за газени лампи. На по-късен етап цвтята почти отпадат и се предпочита бароковият стил на мотивите. Джьомерт споделя, че целта й днес е да съхрани изчезващите мотиви и да ги пресъздава.

Калиграфия

Калиграфия

Своя колекция от тугри показа световноизвестният калиграф Исмет Кетен. Тугра е калиграфски печат или подпис от времето на Османската империя, използван за узаконяване на султански фермани. Султанските тугри включват пълното име на султана и неговата титла, които са изобразени в сложна плетеница, съставена от нишанджии (калиграфи). В нея са изписани имената на бащите и дядовците им, обяснява Кетен. Както личните печати на европейските монарси, така и тугрите са били поставяни върху монетите и пощенските марки,издавани от Османската империя, върху герба на Османската империя. Всеки султан е притежавал своя индивидуална уникална тугра. В днешни дни туграта продължава умело да се изработва. Така например, свои тугри имат руският президент Владимир Путин и японският император Акихито. Калиграфът Кетен е подреждал изложба с тугри на всички владетели на Османската империя, но в Шумен представи само една част от колекцията. Майсторът разкри специфични подробности от своята работа. В монограма задължително трябва да присъства името на султана на арабски, името на бащата, с пояснението, че е негов родител. Изписва се също задължително, че падишахът е победоносец. Кетен започнал да се занимава съвсем случайно, но вече е автор на тугрина много влиятелни хора в цял свят.

Лалето - традиционен символ на Аллах

Лалето – традиционен символ на Аллах

Друго интересно изкуство от турската култура е ебру – рисуване върху вода. Младият художник Селят Метин от Истанбул демонстрира изключителни умения. Неговите рисунки бяха апликирани не само върху хартия, но и върху копринени платове, от които се изработват уникални шалове, вратовръзки и дрехи. С ебру Матин се занимава от 15 години и е участвал в толкова много изложби, включително и в чужбина, че не помни техния брой. Споделя, че често го питат какви умения трябва да притежава човек, за да прави великолепните рисунки във вода. „Не е нужно да си художествено надарен и да имаш специални умения. Тук се иска голямо желание и търпение най-вече. Не е нужно човек да е надарен творец, както при повечето картини. Тук ние изобразяваме своето вътрешно „аз”, а това всеки може да пресъздаде, стига да има желание да се научи”, уверен е младият творец.

Оставете първия коментар към "Турски майстори демонстрираха древни занаяти и умения в Шумен"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*