Книги и монетки за късмет ви очакват в къщичките библиотеки

Полина Лъвчиева - Първанова дарява своите книги за началото на кампанията

Те ще бъдат дом на събраните съчинения на Йордан Йовков и Чудомир, на поезия и проза, на книги от български и чужди автори
Клуб „Мечтание”, подкрепен от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и ВН – социален проект на Еконт реализира проект за малки къщички библиотеки. До този момент пет от общо десетте къщички са монтирани в района на Русенския университет, на кея и на Американското пазарче. До края на настоящата седмица ще бъдат монтирани останалите пет. МБАЛ „Медика” също са си поръчали допълнително две къщички библиотеки, които да бъдат монтирани в района на болницата. Те са точно копие на изработените по проекта.

Къщичка - библиотека

Къщичка – библиотека

Младите ентусиасти от клуб „Мечтание” вече обявиха кампания за набиране на книги – нови и употребявани, които да намерят своя нов дом в къщичките. До този момент са набрани над десет кашона добре запазени стари книги, сред които хубави издания на български класици с дебели корици. Библиотеките ще бъдат дом на събраните съчинения на Йордан Йовков и Чудомир, на поезия и проза, на книги от български и чужди автори. Организаторите нямат изисквания за жанра и авторите на книгите.
Първите пет къщички са монтирани почти от три месеца, но досега не са регистрирани вандалски прояви върху тях. Напротив, в библиотечките, които се намират в района на Русенския университет, студентите не само обменят книжки, но за късмет оставят дребни монети.
Всеки русенец може да вземе книга от къщичката напълно безплатно, да я прочете и да я върне. Може и да си я задържи, но на нейно място трябва да остави своя, с която е готов да се раздели.
Ръководителката на Клуб „Мечтание” Полина Лъвчиева-Първанова е и секретар на Дамския писателски клуб „Фортуна”, който беше учреден преди около месец в гр. Русе. Дамите от клуба също се включват в инициативата с дарение на свои книги.

Оставете първия коментар към "Книги и монетки за късмет ви очакват в къщичките библиотеки"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*