Магьосник в барманството обучава ученици в Разград

Васил Колев

Младите хора демонстрираха завидни умения, научени от корифея, в тази сфера

Демонстрация

Демонстрация

Магьосникът в барманството Васил Колев бе гост на ПГ по икономика „Робер Шуман” в Разград. По покана на директора на училището инж. Христина Панчева, той проведе двудневно обучение по основни техники на барманството, завършило с бляскав спектакъл за демонстриране на получените знания и умения от учениците.
Колев е единадесеткратен национален и четирикратен световен шампион в класическия стил. Победите му са рекорд в историята на Международната асоциация на барманите – до този момент никой освен него не е успявал да спечели толкова световни титли. Затова съвсем заслужено той бе наречен магьосник и корифей в тази сфера.

Демонстрации

Демонстрации

 

 

 

 

 

 

 

В демонстрациите участваха десет ученици от X „д“ клас – Ванеса Тодорова, Ертан Хълми, Исмаил Исмаилов, Николай Мичев, Сали Ямаков, Хасан Абдурахимов, XI „д“ клас – Антониан Касабов, Пенка Иванова, Станислав Савов, и XII „д“ клас – Хелена Иванова, обучаващи се по специалността „Производство на кулинарни изделия и напитки“. Една от тях – Хелена Иванова, вече има своите успехи, тъй като тази година се класира в ТОП 10 на Националното състезание „Най-добър млад барман“.
Обучението се проведе в учебната кухня на гимназията. Преподавателката на младите бармани инж. Соня Стоянова сподели след часовете, че „учениците са изключително дисциплинирани и амбицирани, използваха всеки миг, за да тренират своята сръчност и прецизност. С голямо усърдие „попиваха“ всеки съвет и стъпка на корифея в барманството. Придобиха умения да работят с шейкър и смесителна чаша, да разбъркват и прецеждат коктейли, да създават оригинални украси за напитките и получиха знания за професионалния етикет”.

Майсторство

Майсторство

На демонстрациите в нощен клуб „Сохо“ Васил Колев насърчи и мотивира младите бармани и те се представиха брилянтно на този заключителен етап от обучението. Учениците приготвиха оригинални алкохолни и безалкохолни коктейли, които гостите на събитието дегустираха. Те заслужено получиха похвали от Васил Колев и аплаузи от публиката, тъй като всички присъстващи на демонстрациите се почувстваха като на красив спектакъл. Бъдещите бармани изпълниха с точност и финес възложените им рецепти на коктейли. С приятния шум на „играещия“ лед при шейкването те спечелиха усмивките и аплодисментите на присъстващите гости.
Накрая иновативни техники демонстрира и самият Колев, представяйки най-новите световни тенденции в тази сфера. Той предизвика възхищението на всички с изключително впечатляващия финал, който сътвори. Барман №1 на България представи атрактивно как се приготвят най-модерните „Тики“ коктейли и топла инфузия.

Грамоти за младите бармани

Грамоти за младите бармани

Всичко това се случи в резултат на креативността и инициативността на инж. Христина Панчева. Иновативното обучение по всички специалности е генералната стратегия за развитие на ПГИ „Робер Шуман“ и то ще продължи с надграждане на постигнатото досега в следващите етапи на обучението, съобщи тя. Ръководството на учебното заведение ще покани и други утвърдени специалисти и експерти, които да преподават на учениците от всички професионални направления, стана ясно от нейното изказване.
Васил Колев връчи на младите бармани грамоти и благодари за гостоприемството, като заяви, че е готов отново да дойде в Разград. Той сподели също, че е очарован от професионализма на инж. Соня Стоянова, удовлетворен е от постигнатото с учениците и си тръгва с много добри впечатления от ръководството на гимназията и от Разград. Колев сподели за вестник „Форум”, че преподава от 2003 г. и прави все повече посещения в училищата, за да обучава младите хора. Тези уроци според него са много важни и полезни, защото няма подготвени кадри за туризма, нивото е много ниско и трябва да се работи за повишаването му. „Пътят за подобряване на положението в бранша е ние, специалистите, да достигнем до учениците и да помогнем от учебните заведения да излизат добре квалифицирани кадри, а не тепърва да се учат. Новостите в бранша изключително бързо се развиват, а достигат до училищата много бавно. Другият проблем е, че всички новопостъпили кадри искат още в началото поне 1000 лева заплата”, обобщи Васил Колев.

Оставете първия коментар към "Магьосник в барманството обучава ученици в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*