94-годишна баба с профил във Фейсбук

Симеонка Стойчева

Симеонка Стойчева е родена през далечната 1922 г. и е завършила Професионалната гимназия по облекло в Русе

Симеонка Стойчева

Симеонка Стойчева

94-гoдишнa баба тъкачка си направи профил в социалната мрежа Фейсбук. В профила си Симеонка Стойчева е написала, че е родена през далечната 1922 г. и е завършила Професионалната гимназия по облекло в Русе. Възрастната жена води активен социален живот във фейса и има не един или двама, а цели 87 виртуални приятели, повечето от които млади хора, интересуващи се от фолклор, народен бит, традиции и обичаи.
Симеонка е тъкачка, една от най-добрите майсторки на т.нар. тъкане „на кори”. В профила си е качила снимки на голяма част от изработените от самата нея шарени черги, кърпи и възглавници, греещи във всички цветове на дъгата. Освен тях Симеонка майстори и красиви салфетки и други украшения с разноцветни старовремски гайтани. Майсторката не крие и не пази таланта само за себе си. В профила във Фейса тя разказва и дава съвети как се изработват правените от нея произведения на изкуството. „Традицията трябва да продължава. Търсете следовници”, призовава тя по-младите от профила си в социалната мрежа. Освен тъкачка жената е и писателка, авторка на книгата „Ръцете раждат красота”, която също искала да качи в профила си и била разочарована, когато разбрала, че това технически няма как да стане. През септември тази година търновската майсторка представи своите колани, тъкани „на кори” на Майсторската надпревара на Международния панаир на занаятите, който се провежда традиционно в Етнографския музей „Етъра”.

3 Коментара към "94-годишна баба с профил във Фейсбук"

  1. Защо трябва да наричаме тази жена баба?? Толкова ли е трудно да се напише „94 годишната госпожа Стойчева“?? Защо срещаме това определение по вестниците, в телевизионните репортажи? Да не говорим за обръщението в болниците? Показва липса на култура, меко казано, на пишещия. Ами да наричаме тогава 40 годишните – леля и чичо, а по-младите кака и батко? Като в турски сериал..

  2. Стефана Стоянова | декември 9, 2016 в 11:30 am | Отговор

    Поклон! Господ здраве да й дава да разпространява това изкуство!

  3. Да е жива и здрава да посрещне новата год. и да изпрати старата!Весели празници!!!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*