Паметникът над Шумен стана на 35

Хан Аспарух

Два милиона и двеста хиляди души са го посетили за този период

Паметникът над Шумен на 35

Паметникът над Шумен на 35

Паметникът „Създатели на българската държава” се намира на 6 км от град Шумен, на 450 м надморска височина. Разположен е на хълма Илчов баир, на територията на Природен парк „Шуменско плато“. Идеята за изграждането на паметника се появява през 1977 г., по време на подготовката за честванията на 1300-годишнината от създаването на българската държава (681 г.). Строежът започва през август 1979 г., а паметникът е открит тържествено на 28 ноември 1981 г. Автори на монумента са скулпторите Крум Дамянов и Иван Славов, архитектите Георги Гечев, Благой Атанасов, художниците Владислав Паскалев, Стоян Велев и инженер-конструктурът П. Хаджов. Паметникът се състои от две групи бетонни форми, между които има малки пространства. Тук се намира най-голямата в Европа мозайка – триптих на открито, която заедно с 21 скулптури символизира идеята за създаването, развитието и възхода на българската държава в периода от VІІ до Х век. Пръв е изобразен хан Аспарух (считан за основател на България) – той е представен със забит в земята меч и ръце, вдигнати в различни посоки, които показват къде ще бъде българската държава. След това следват скулптурите на Тервел, Крум, Омуртаг (български ханове, управлявали през VIII и IX в.), които се извисяват на 18 м височина, а около тях са изобразени откъси от стари византийски хроники.

Под тях е записана мъдростта на хан Омуртаг:

„Човек, дори и добре да живее, умира и друг се ражда и нека роденият по-късно, като види тези писмена, си спомни за този, който ги е направил… името му бе Ювиги хан Омуртаг.”

В горната част на паметника се образува светлинен кръст – символ на приетото християнство през IX век. Златният век на България при управлението на Симеон Велики (893 г. – 927 г.) е представен с 11 фигури. Фигурата на владетеля е заобиколена от книжовници, боляри и воини. Срещу тази композиция са изобразени част от крепостните стени във Велики Преслав (стара българска столица).

Бетонните тела, на които е монтирана мозайката-триптих, са разположени под различен ъгъл, за да се покаже постъпателното развитие на държавата. На върха на мемориала е поставен гранитен лъв, тежащ 1000 тона. Чрез три отделни шрифта е показано развитието на българската държава – първо е рунното писмо – с черти и резки, използвани от прабългари и славяни, следва глаголицата на братята Кирил и Методий и накрая кирилицата – писмеността на целия славянски свят. Паметникът „Създатели на българската държава” е дълъг 140 м и висок 70 м. За изграждането му е изкопана 2300 куб.м земна маса, използвани са 2400 тона арматурно желязо, 2400 тона гранит и 50 000 куб.м бетон. Към него функционират посетителски информационен център и постоянна експозиция. Често избират мястото и за провеждане на бракосъчетания.

От откриването му през 1981 година монументът е посетен от над 2,200 млн. души от цял свят.

Светлана Джанкова, уредник

Светлана Джанкова, уредник

„Имаме увеличена посещаемост през последните години, което много ни радва. Особено силна е тази календарна година, имаме над 21 хиляди човека, което означава, че са с повече от 4300 в сравнение с миналата година”, хвали се Светлана Джанкова, уредник на монумента. „Преди няколко дни потърсихме по телефона Стефка Петрова, това е едномилионният посетител на паметника. Момиче, което тогава е било на 12 години, а сега е на 46, медицинска сестра, и работи в гр. Габрово. Беше много развълнувана и с голямо желание сподели своите днешни трепети, защото на 12 години не могла да усети това, което усеща сега. Затова и специално е довела децата си да видят паметника преди две години. „Ще направим всичко възможно да се свържем и с г-жа Ана Дюпон, която беше двумилионния посетител, но за съжаление, досега нашите усилия са безплодни”, разказва още Джанкова. Категорична е, че при посещение на монумента трябва да се ползва екскурзоводска беседа. Не случайно при откриването му работи огромен колектив – 23 човека, от които 10 екскурзоводи на различни езици.

Все по-често огромните елементи се възприемат като футуристично изкуство, а децата възприемали фигурите като трансформъри. „Но все пак отчитайте периода, през който този паметник е построен, и се радвайте, че преди 30 години, когато никой не говореше за трансформъри, ние все пак сме получили един такъв подарък от проф. Крум Дамянов”, казва още Джанкова. А екипът, работил по създаването на паметника, е огромен. Не само авторският колектив. Участие са взели и много шуменци, полагайки доброволен труд.

През лятото на 1980 г. е имало международни младежки бригади с участници от 20 страни, които са работили по оформянето на стъпалата, на подхода към паметника. По самия монумент са се трудили над 1000 човека, почти на три смени и само за 22 месеца – рекорден период, е издигнат грандиозен паметник, по размери най-големият в Европа. В основите на монумента, където в момента е Симеоновата композиция, е поставена капсула с послание към бъдещите поколения. Нейно копие се пази в експозицията на Информационния център на комплекса.

 

Оставете първия коментар към "Паметникът над Шумен стана на 35"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*