„Светът е за всички” събра за осми път хората с увреждания

Тази година има участници от Шумен, Разград, Велико Търново и „Малки български хора”

Откриване на фестивала

Откриване на фестивала

В дните 25 и 26 ноември 2016 г. в Русе се проведе за осми път Фестивалът за хора с увреждания „Светът е за всички“. Той отбеляза предстоящия Международен ден за защита правата на хората с увреждания 3 декември. Основен организатор е Областна администрация – Русе.
Заявки бяха подали 44 неправителствени организации и сдружения на и за хора с увреждания и 6 индивидуални изпълнители. Според организаторите, в изложбата и фестивала са взели участие 656 души, а общо посетителите са били над 1300. Новост в тазгодишното издание е включването на областите Шумен, Разград, Велико Търново, както и от Националната организация „Малки български хора“.
Преди началото на концерта доц. д-р Таня Грозева приветства присъстващите от името на ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Тя изрази готовност през следващата година фестивалът да се проведе в Канев център, което предизвика голям отзвук на одобрение в публиката.

Щанд на ЦСРИ – Ряхово

Щанд на ЦСРИ – Ряхово

Поздравителен адрес към организаторите изпрати Пламен Стоилов, кмет на община Русе, с приветствие се включи регионалният представител на Комисия за защита от дискриминацията Валентина Николаева.
Имала съм късмет години наред да бъда участник във фестивалната подготовка като дългогодишен социален работник. Заявките се подават още през лятото, а изработването на материалите трае месеци наред. В красивите плетива, картички, декупажи, бижута, коледни украшения, пана и картини са вложени много труд, умения, колективни и индивидуални идеи, много усмивки и надежди за добро представяне. Предпразничната суетня мотивира хората, дава им възможност да поставят на изпитание въображението си за поред път. Може би няма друга обществена сфера, в която единението между служители и потребители да се случва толкова пълно, те работят като едно цяло, с един стремеж, идея, цел. Затова ежегодните изложби греят, не само с багрите си, а и с вложените в предметите добри помисли и послания.

Щанд на ПГПТ „Атанас Буров” – Русе

Щанд на ПГПТ „Атанас Буров” – Русе

Репетициите за концерта също започват месеци по-рано, обсъждат се идеи, шият се костюми, репетира се усилено. Ръководители и участници са мотивирани да се представят отлично, защото знаят, че в двата фестивални дни ще срещнат много стари приятели. Снимките за спомен са безброй, самата аз за осем години съм направила хиляди.
И тази година в първия ден хората с увреждания имаха възможността да изложат своите уникални ръчно изработени предмети. Всяко сдружение и организация получават щанд. На него потребители и социални работници подреждат своите изделия. Зад щандовете стоят усмихнати хора. Атмосферата е празнична, вълнуваща и много зареждаща. По традиция откриването на изложбата дава началото на двудневната инициатива. Тази година то отново се случи в обичайния час във фоайето на Пленарната зала на Община Русе. Областният управител доц. Стефко Бурджиев сподели, че се радва, защото то не побира всички желаещи, и обеща да съдейства за осигуряване на друга зала с повече места и с по-добър достъп за хора с увреждания.

Боян Лалев – индивидуале участник с ръководител Д. Маринова

Боян Лалев – индивидуален участник с ръководител Д. Маринова

Вторият ден е предназначен за сценичните изяви на малки и големи хора с физически, интелектуални и множествени увреждания. Атмосферата в залата е празнична и приятелска, в нея цари духът на взаимопощ, подкрепа и сътрудничество.
Тази година концертът беше изключително богат, а залата буквално претъпкана. Като всяка година се рецитираха авторски произведения, пяха се песни в групи и индивидуално, възпроизведе се обичаят „Вардене на квас“, изпълнени бяха редица танци, пресъздадоха се композиции „Цар лъв“, „Танц с колички“, „Вълшебница природа – за теб, за мен, за всички“.
Подаръците всяка година са много щедри, за тях се бяха погрижили от Сдружение „Смело сърце“ и партньорите по проекта. Те бяха връчени на участниците заедно с грамотите.
Фестивалът събира представители на всички национални организации – на слепите, на глухите, на глухонемите, на сляпоглухите, на лицата с тежки физически увреждания и др. Организаторите споделиха, че ще работят за това „Светът е за всички“ да премине границите и да се разрасне до международен.

Оставете първия коментар към "„Светът е за всички” събра за осми път хората с увреждания"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*