В Плиска почетоха паметта на свети Климент Охридски

Литийното шествие поведе българската певица с космически глас Валя Балканска

Литийното шествие поведе българската певица с космически глас Валя Балканска
На 25 ноември Православната църква почита паметта на св. Климент Охридски – български средновековен учен и първи епископ, проповядвал на старобългарски език. В двора на Кирилицата, в старопрестолна Плиска отбелязаха 1100 години от кончината му.

Литийното шествие поведе българската певица с космически глас Валя Балканска. Така започна почитта към ученика на светите братя Кирил и Методий – Климент Охридски. Той е един от най-значимите автори на старобългарски език – пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. Умира през 916 г. и скоро след смъртта му е канонизиран.

„След като тази кирилица тука е създадена и я има на бял свят, значи ние имаме с какво да се гордеем. Тук е красотата, където си роден и където си корена поставил. Той не трябва да се изтръгва. Трябва по-дълбоко и по-дълбоко да влиза в земята“, каза Валя Балканска.

30 деца поставиха бели цветя пред всяка една от червените букви на българската азбука. Червени карамфили пък окичиха паметниците на Цар Борис Първи и на монумента на светите братя, създали българската писменост.

Оставете първия коментар към "В Плиска почетоха паметта на свети Климент Охридски"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*