Красимир Великов бе избран за временен кмет на Кубрат

Красимир Великов бе избран за временен кмет на Кубрат

След предсрочното прекратяване пълномощията на Бюрхан Исмаилов, той ще ръководи общината до новия вот
Инж. Красимир Великов бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет на Община Кубрат на извънредно заседание на Общинския съвет във вторник. Той бе излъчен за този пост с 12 гласа „за” и 9 против. За него са гласували на практика всички групи съветници с изключение на ДПС. Според ЗМСМА, за временен кмет можеше да бъде избран един от двамата зам.-кметове на общината – Нина Цонева или Красимир Великов.
Великов е роден на 3 април 1963 г. и е общински председател на ГЕРБ в Кубрат. Той бе един от седемте кандидат-кметове на местните избори, който събра 11,46% от гласовете на първи тур, а на балотажа неговата партия подкрепи досегашния кмет Бюрхан Исмаилов. От началото на мандата досега той бе зам.-кмет с ресор „Устройство на територията, строителство, екология, общинска собственост, икономическо развитие и европейски програми”.
По закон Великов ще изпълнява длъжността временен градоначалник до полагането на клетва от новоизбрания кмет. А кога ще бъде избран нов кмет, зависи от президента, който след като получи от ЦИК решението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Бюрхан Исмаилов, трябва да насрочи частични избори. Възможно е те да съвпаднат с парламентарните, които се очаква да бъдат напролет, коментират юристи.

Бюрхан Исмаилов

Бюрхан Исмаилов

Припомням, че Общинската избирателна комисия в Кубрат взе единодушно решение за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на общината Бюрхан Исмаилов. Причината е влязлата в сила условна присъда на градоначалника. Срещу Исмаилов се водеше наказателно дело по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград. С присъда на Разградския окръжен съд през 2013 г. той бе признат за виновен за извършено престъпление през 2010 г. Като председател на управителния съвет на сдружение с нестопанска цел „Кубратска мера“ Исмаилов подал заявление с неверни сведения за ползването, обработването и поддържането в добро земеделско и екологично състояние на земеделски парцели по схеми за плащане на площ и за общите и регионални критерии за постоянни пасища за 135 парцела с площ от 396,77 хектара, с цел да получи средства по схемата за единно плащане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава. За извършеното престъпление 48-годишният кмет на Кубрат бе осъден на 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение било отложено за срок от 3 години. Присъдата е потвърдена с решение на Апелативния съд във Варна и е оставена в сила с решение на Върховния касационен съд от 7 ноември 2016 г.
На местните избори миналата година Исмаилов бе издигнат от коалиция „Време за промяна”, която обединява партиите „Българска нова демокрация” и „Обединена България”. Негов конкурент на втория тур бе кандидатът на ДПС Гюнан Халил, който след изборите получи условна присъда от Районния съд в Русе – за ползване на фалшива диплома за средно образование.

Оставете първия коментар към "Красимир Великов бе избран за временен кмет на Кубрат"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*