Пореден акт на вандализъм в Търговище

Два от четирите делфина в шадравана бяха потрошени

Делфините в градския шадраван осиротяха

Рано сутринта на 20 ноември, търговищенци, които минаваха край градския шадраван, станаха свидетели на грозна гледка. Два от четирите делфина в шадравана бяха потрошени. Счупени са стойките, а по една от месинговите фигури има пукнатини. Пореден акт на вандализъм. По разпореждане на общинската управа те бяха демонтирани и предадени на съхранение в Общинското предприятие „Флора”, а от полицията се заеха веднага със случая. След като бяха прегледани записите от общинските камери за видеонаблюдение, бяха установени и извършителите на вандалската проява. Това са четирима непълнолетни младежи, които в нощта на 19 ноември са хвърлили пейка върху скулптурната група. И четиримата са ученици.
Снети са обяснения от учениците, които са били навън, в нарушение на разпоредбите за вечерен час, нанесли са и щети на общинско имущество. Специалисти от Община Търговище изготвиха констативен протокол. Ще бъде направена оценка на пораженията върху фигурите, за да се уточнят средствата за ремонта им. Администрацията ще настоява родителите на учениците, причинили повредите, да поемат разходите за възстановяването. При нужда ще бъде заведен и съдебен иск срещу тях.
Към момента не може да се конкретизира в какви срокове ще бъдат ремонтирани и върнати в шадравана, тъй като все още не е ясно колко сериозни са щетите по тях. Скулптурната композиция в градския шадраван на площад „Свобода” е поставена през 1955 г. Нейни автори са скулптурът Величко Минеков и арх. Иван Николов, които печелят конкурса за архитектурното оформяна на площада. Тяхно дело е и фигурата на Орфей пред Драматичния театър. Много скоро делфините стават любимци на търговищенци и стават нещо като визитна картичка на града.

1 Коментар on "Пореден акт на вандализъм в Търговище"

  1. Яд ме е на тези вандали

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*