Прекратяват предсрочно пълномощията на кмета на Кубрат Бюрхан Исмаилов

Бюрхан Исмаилов

ОИК ще вземе решението утре, след което ще бъде свикана сесия за избор на временен кмет

Бюрхан Исмаилов

Бюрхан Исмаилов

Общинската избирателна комисия в Кубрат се събира утре, за да вземе решение за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на общината Бюрхан Исмаилов Мюзелифов. Това съобщи председателката на ОИК Мариета Борисова, след като вчера е получила от Окръжната прокуратура предложение за прекратяване на пълномощията с препис от решението на Върховния касационен съд за условната присъда на градоначалника.
Срещу действащия кмет Мюзелифов, който изпълнява правомощията си от 5 ноември 2015 г., се водеше наказателно дело по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград. С присъда на Разградския окръжен съд през 2013 г. той бе признат за виновен за извършено престъпление като управител на Сдружение „Кубратска гора”, който, за да получи кредит, е представил неверни сведения. За извършеното престъпление 48-годишният кмет на Кубрат бе осъден на 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение било отложено за срок от 3 години. Присъдата е потвърдена с решение на Апелативния съд във Варна и е оставена в сила с решение на Върховния касационен съд от 7 ноември 2016 г.
Като председател на управителния съвет на сдружение с нестопанска цел „Кубратска мера“ Мюзелифов подал заявление с неверни сведения за ползването, обработването и поддържането в добро земеделско и екологично състояние на земеделски парцели по схеми за плащане на площ и за общите и регионални критерии за постоянни пасища за 135 парцела с площ от 396,77 хектара, с цел да получи средства по схемата за единно плащане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава.
Утре ОИК трябва да обяви прекратяване пълномощията на кмета и да изпрати в тридневен срок решението си на председателя на Общинския съвет в Кубрат, който да свика извънредна сесия за избиране на временно изпълняващ длъжността кмет до произвеждането на нови частични избори и полагането на клетва от новоизбрания кмет. Според ЗМСМА, за временен кмет трябва да бъде избран един от двамата зам.-кметове на общината – Нина Цонева или Красимир Великов.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Прекратяват предсрочно пълномощията на кмета на Кубрат Бюрхан Исмаилов"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*