Обучение по киберзащита се проведе в Търговище

Стилян Цветков, експерт по информационна сигурност, показа как да се пази фирмата от модерни разбойници

Над 80% от кибератаките са осъществени с цел престъпление, а 4,2% с цел шпионаж. Над 80 % от компаниите в България не смятат киберсигурността за свой проблем, като 70 на сто от тях нямат план какво да правят в случай на успешен пробив, съобщи на форума „Киберсигурност – как да опазим фирмата от модерните разбойници” в Търговище експертът по информационна сигурност Стилиян Цветков.

Събитието, което събра предприемачи от различни сектори, се организира по инициатива от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), а негов домакин беше Областният информационен център в Търговище. Бизнесът вече сериозно се „изнася“ онлайн, затова очакваме той да се запознае с опасностите и да вземе необходимите мерки за предотвратяване изтичането на информация, лични данни и иновативни технологии. Организираме тези безплатни обучения, за да предпазим малките и средните предприятия от кибератаки и злоупотреби, каза Николай Петканов, регионален представител на ИАНМСП.

Експертите по информационни технологии Христо Лаков и Стилиян Цветков от CENTIO Professional IT Security обърнаха внимание на заплахите и последствията от хакерските атаки върху фирмите. Обект на дискусията бяха актуалните дигитални заплахи, които ни засягат пряко. 20% от компютрите у нас се „разбиват“ чрез кодирани файлове „Криптолокър”, 15% от заплахите проникват чрез вируси като „Троянски кон“, 4% чрез т.нар. червеи, коментираха гост – лекторите. Те проведоха бърз курс за защита срещу посегателства над информацията, която компаниите обменят с доставчици, клиенти, банки и други институции.

Специалистите обясниха, че риска от хакерски атаки винаги съществува, но може да бъде ограничен. Най-лесната превенция е използване на лицензиран софтуер и на антивирусни програми, често архивиране на данните и повече внимание при отваряне на файлове.

Йордан МИНЧЕВ

Оставете първия коментар към "Обучение по киберзащита се проведе в Търговище"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*