Ученичка рисува по стените на родното училище в Шумен

Картината „Хан Кубрат и синовете му“ оживява на стената на учебната стая

 Такухи Кехеян изрисувала картината „Хан Кубрат и синовете му“ на цяла стена 6 на 4 м

Средното училище „Панайот Волов“ в Шумен вече има нова визия и създава повече настроение на своите възпитаници. Това се случи след като 16-годишната Такухи Кехеян започна да рисува по стените на школото си. Последното й творение сега краси кабинета по история.

Картината „Хан Кубрат и синовете му“ оживява на стената на учебната стая

Картината „Хан Кубрат и синовете му“ оживява на стената на учебната стая

На цяла стена 6 на 4 м тийнейджърката е изрисувала завета за единението и снопа пръчки. Картината „Хан Кубрат и синовете му“ оживява много сполучливо на стената на учебната стая. Съученици и преподаватели споделят, че харесват новата творба на Такухи в кабинета по история.

Започнала е да твори седмица преди старта на учебната година. Докато рисувала, била освободена от всички часове. Отсъствието обаче не влияе на успеха й, наваксала пропуснатото и се подготвя за отлични оценки, споделя талантливото дете. Най-добре учи докато рисува, разказва десетокласничката. Докато рисувала кабинета по история по време на часовете бързо запомняла преподавания материал. Затова в часовете, когато педагозите преподават, тя не спира да твори по тетрадките.

Такухи Кехеян

Такухи Кехеян

„Учителите ми се карат, някои дори са ми забранили, но продължавам, защото така ушите ми слушат най-добре. Понякога ми казват – повтори последното изречение и аз го казвам абсолютно точно“, смее се Таки.

Миналата година завършила с успех 5,41, но тази започва с амбицията за отличие. Инициатор изкуството да влезе в кабинета по история била преподавателката й по рисуване Милена Иванова, която разбрала, че Таки е създала същата картина за залата по кик бокс в Шумен. Предложила малкото платно да порасне до големи размери. Учителят по история Пламен Йотов се запалил по идеята и дори сам направил основата с бяла блажна боя. Йотов я насърчил да не копира буквално автора.

За това младата художничка избрала над легендарната сцена сега да се вие прабългарският символ – соколът.

Поставила от двете страни на знаменателната картина и известната розета, открита в първата българска столица Плиска.

Разказва как истински се забавлявала, докато рисувала мащабната творба. Докато Йотов преподавал, Таки рисувала качена на стълба. Дисциплината в час обаче била желязна. Признава, че единственият й проблем бил не дали ще се получи творбата, а страхът от високото.

Историкът на школото вече й е задал нова тема за по-дългата стена на кабинета. Там трябва да бъдат увековечени великите български открития, променили света. Те са над 20, като се започне с кирилицата, компютъра, електронния часовник, хапчето „антибебе“… Таки ще решава как да ги пресъздаде. На нейното въображение сега се разчита и за кабинетите по химия и по информатика. В класната стая по чуждоезиково обучение вече е решено да нарисува титана от древногръцката митология Атлас, носещ планетата Земя. Във фоайето към салона по физическо възпитание желаят да виждат спортисти. Засега Таки се е спряла на тенисиста Григор Димитров, но все още се колебае.

Помощ в изрисуването на стените и тавана са оказвали много ученици

Помощ в изрисуването на стените и тавана са оказвали много ученици

Идеята да се рисуват училищните стени се появила миналата година.  Трябвало да се извърши ремонт на разкъртеното и неугледно фоайе на третия етаж. Темата – цветни човешки фигури, предложила пак учителката по рисуване, а Таки и Александър Пенчев от XI клас я реализирали. Помощ в изрисуването на стените и тавана са оказвали много ученици. Те заемали определена поза, а двамата майстори ги очертавали. Участвали и в запълването с боя. Сега арт коридорът се пази ревностно от децата защото си го харесват, отчитат учителите липсата на вандалски прояви по него.

Помни, че се запалила сериозно по рисуването още в първите класове, когато от училище ги завели в Художествената галерия в Шумен. Видяла много красиви картини и се размечтала един ден и тя да може да създава изкуство. Тогава обожавала анимацията „Ууди Кълвача“ и се заела да рисува любимия герой. Сега сюжетите са различни, минали са години, спечелила е много грамоти със свои рисунки. Щастлива е, че скоро ще й се удаде възможност да направи първата илюстрация към книга. Нейна приятелка от столицата издава роман и Таки ще отговаря за корицата. Ако има читатели на книжния пазар, ще има и плащане, разсъждава момичето. Пари й трябват най-вече, за да си набавя четки и бои. Смята един ден да превърне рисуването в своя професия.

Лилия ВЪЛКОВА

Оставете първия коментар към "Ученичка рисува по стените на родното училище в Шумен"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*