Почетоха паметта на загиналите герои в Плевен и Търговище

Панихида бе отслужена пред паметника на Четвърти пехотен полк в ПлевенПанихида бе отслужена пред паметника на Четвърти пехотен полк в Плевен

На Архангелова задушница се прекланяме пред офицерите и войниците, паднали за България

 Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница, бе отслужена пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина в Плевен в присъствието на много граждани, военни ветерани, депутати, представители на общинската и областната власти, общественици. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Това потвърди в словото си и председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

Началникът на на гарнизон Плевен полк. Николай Бешев каза: „На този ден ние, православните християни, свеждаме чела и коленичим, за да почетем саможертвата на предшествениците ни, дали живота си за свободата на Отечеството. Неподвластни на човешките закони, времето тече неумолимо и оставя незаличимата си диря по земята и в душите ни. Календарът на националните ни чувства продължава да бележи своите светли дати, да възкресява синовната обич и да възражда нашето родолюбие. Българският народ тачи своите национални герои, превърнали се в еталон за честно и безкористно изпълнен дълг към Родината. Нека пазим в сърцата си паметта за тях, за да я пренесем във времето с любов и надежда в бъдещето“.

Пред паметника на Четвърти пехотен полк бяха положени венци и цветя

Пред паметника на Четвърти пехотен полк бяха положени венци и цветя

В знак на признателност в събота пред паметника на Четвърти пехотен полк бяха положени венци и цветя. От местната администрация припомнят, че ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните.

 

Tърговище почете паметта на загиналите войни

Архангелова (мъжка) задушница – една от трите задушници, които православните християни почитат всяка година. Тя се отбелязва в съботата преди празника на Св. Архангел Михаил. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия. На задушница роднините на покойника се събират, за да направят помен – възпоминание на живите за починалия, че не е забравен. За това си припомниха и гражданите на Търговище, които се стекоха пред Войнишкия паметник в града за да почетат паметта на близо 1000 свои съграждани, загинали във войните за национално обединение.

На почетен караул пред паметника застанаха участници от Клуб „Възраждане”

Ритуалът бе организиран от Регионален исторически музей – Търговище съвместно с Общински съвет – Търговище, а да почетат паметта им тука бяха: кметът на града д-р Д. Димитров, областният управител Светлин Бонев, лидери на политически партии, представители на обществени организации и държавни и общински институции. На почетен караул пред паметника застанаха участници от Клуб „Възраждане”. Заупокойната молитва извърши отец Анатоли, а представители на ученици от I СОУ „Св.Седмочисленици“ изнесоха специално подготвен рецитал. Под звуците на траурен марш бяха поднесени венци и цветя и всички сведоха чела пред подвига на българския войник, дал живота си за България.

Величка БОЖИКОВА

Йордан МИНЧЕВ

Оставете първия коментар към "Почетоха паметта на загиналите герои в Плевен и Търговище"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*